Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

Förskola och kindergarten

24 aug , 2015, 19.15 peppe

 

Kära läsare,

Jag kan inte påstå att femåringen jublade av glädje då hans första hela skolvecka började i morse. Tvärtom var han mest chockad över att skola är någonting kontinuerligt, inte ett endagsevenemang. Jag tröstar mitt blödande mammahjärta att han kommer att vänja sig, och gör han inte det har han bara en tolv-tratton år kvar.

Kalifornien är känt som USA:s slacker- och hippiestat. Det stämmer kanske inte på alla områden, men det känns som om reglerna är lösare här än på andra håll. Folk klär sig mer avslappnat (inte ovanligt med flipflops på arbetsplatsen) och verkar inte ha så himla bråttom hela tiden. Många tar det så lugnt att de helt skippar kindergarten för sina barn. Kindergarten är USA:s motsvarighet till förskolan i Finland och här är man, konstigt nog, ganska ambitiös.

När barnen går ut kindergarten för att börja första klass kan de vanligtvis skriva, läsa och räkna. Åtminstone lite. Kindergarten är det första klassen var förr i tiden. Förr i tiden var kindergarten en mjukstart på skolan med teckning, lek och sång, men under de senaste åren har den blivit allt mer akademisk. I Kalifornien är kindergarten inte obligatoriskt, men de barn som väljer att börja vid första klass har en hel del att ta itu med för att hinna ikapp sina klasskamrater.

Jag har väldigt dålig koll på förskolan i Finland. Är den mer lek, eller gör man som i USA och kräver mindre lek och mer studier av barnen?

Greetings from America,

Peppe

Läs också

4 kommentarer

 1. Anna La skriver:

  I våra barns förskola (som finns i själva skolbyggnaden) leker de sig in i skolan. Lite uppgifter, mycket lek. Och vänelever från skolan och samarbete kring teman ca en gång i månaden med klass ett och två. Jag har varit mycket nöjd. De har inte märkt att barnen har kunnat läsa eller övat så väldigt mycket med bokstäver, mer än att skriva sitt namn och lyssna hur många ljud ett ord innehåller mot slutet av förskoleåret. Lycka till i kindergarten önskar jag er gosse!

  • peppe skriver:

   Älskar konceptet ”att leka sig in i skolan” låter verkligen exakt som det jag önskar att kindergarten skulle vara för Vidar. Tack varma hälsningar från LA!

 2. Mikku skriver:

  Hej Peppe! Alltid roligt att läsa om hur Vidar har de där! 🙂 I förskolan i Finland är det ”förbjudet” att enkom lära barnen läsa och räkna i traditionell pulpet-meininki eftersom det är meningen att lärandet ännu skall baseras på lek, glädje och eget intresse. Man går ofta igenom bokstäver, siffror och naturvetenskapliga begrepp som större/mindre, lättare/tyngre och bekantar sig med skolvärlden med uppgifter kring dessa. Beror såklart mycket på läraren, vissa tycker om att öva att skriva bokstäver med barnen men det skall inte finnas ett annat krav på barnen än att de gör sitt bästa. Poängen är att bekanta sig med begrepp som hör till skolvärlden och till en viss mån lära sig tålamod att göra uppgifter och fundera så man int e helt ute å cyklar då skolan börjar. Om ett barn har ett stort intresse för att lära sig läsa och skriva, (tex. Vanligt hos småsyskon som har syskon i skolan) skall det naturligtvis uppmuntras och man kan öva det i förskolan. Alltid viktigt att vara medveten om lärarna och deras metoder, de är de som formar vardagen i förskolorna, mer än landet man lever i 🙂

  Lycka till i kindergarten Vidar, stor kram!

  • peppe skriver:

   Tack för det här utförliga svaret! Det låter som om det finländska skolsystemet har en mycket sund inställning till barn. Gläder mig. 🙂 Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *