Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Första skoldagen i LA

20 aug , 2015, 21.11 peppe

 

Kära läsare,

Folk jag träffar här i USA vet vanligtvis någon av dessa tre saker om Finland

1. Ishockey och främst Teemu Selänne.

2. Sociala förmåner (=vi är alla ungefär kommunister).

3. Den finländska skolans överlägsenhet.

I dag började vår son kindergarten, eller förskola, på en allmän skola på vår gata. Att skolan är allmän betyder att den i princip är gratis. Föräldrarna står för allt material och maten, men undervisningen kostar ingenting. Vi har tur som bor i ett område med en riktigt bra skola. I våras då vi skulle anmäla Vidar steg Magnus upp klockan fem på morgonen och köade in. Han kom på plats 87 och fick således en plats åt vår son. De som inte fick plats skickades till andra, mindre populära skolor i området. I USA rankas skolorna efter ett visst system och det är lätt att gå in och kolla vilka poäng skolorna i ens egna område har fått.

Alla skolor i USA är inte usla, alla är inte heller bra. Till skillnad från Finland som har en ganska jämn nivå på undervisningen har de amerikanska skolorna ett bredare spektrum. Det finns riktigt fantastiskt bra och gratis undervisning och skolor under all kritik. Mest handlar det om var man bor.

Med skräckblandad förtjusning ser jag fram emot hur femåringen kommer att påverkas av skolan här. Jag hoppas att han kommer att lära sig prata inför publik, få en perfekt engelska och läsa många böcker. Skolan satsar nämligen väldigt mycket på litteratur och barns läsande.

Greetings from America,

Peppe

IMG_4589

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *