Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Om ”omvänd rasism”

11 jul , 2015, 22.27 peppe

 

Kära läsare,

Tråkigt att läsa kommentarerna till inlägger under och märka vilken förvirring det råder kring rasism och privilegier. Jag vet inte riktigt var jag ska börja förklara om hur priviligerade vi som är vita och födda i Europa är. Att du och jag fötts med en ljus hudfärg i en av de tryggaste delarna i världen är ingenting som vi förtjänat eller kämpat för. Det handlar bara om tur. Däremot har Europa kolonialiserat och utarmat en stor del av världen.

För att på ett enkelt sätt förklara vad ett privilegium är kan vi spela ”privilege bingo”. Den här är visserligen gjord för folk födda i USA, men jag utgår från att ni fattar poängen. Den som svarar ja på flest rutor är den mest priviligerade.

Skärmavbild 2015-07-11 kl. 12.30.54

Ibland är det lättare att nå fram med humor. Därför rekommenderar jag er som har två och en halv minut över och dessutom förstår engelska att se på det här klippet om så kallad ”omvänd rasism” och skillnaden mellan att vara född i Europa och i till exempel Afrika:

Många (absolut inte alla!) verkar tycka att det är värre att bli kallad rasist än att utsättas för rasism. Det är inte värre och bara för att du själv inte tycker att du är rasist behöver det inte betyda att du inte skulle vara en del av en rasistisk struktur eller (oavsiktligt) handla rasistiskt. Därför är det viktigt att agera medmänskligt och jobba emot rasistiska handlingar som till exempel blackface i tv.

Greetings from America,

Peppe

Läs också

3 kommentarer

 1. Pontus skriver:

  Dedär rutorna borde inte vara lika stora. T.ex. ”wealthy” borde täcka minst halva spelplanen. Med mycket pengar kan man leva som man vill och göra det mesta oberoende av andra egenskaper, och utan pengar är man väldigt begränsad oberoende av andra egenskaper.

  ”Intelligent” kan diskutteras ifall det är ett privilegium. Jag kan ha fel, men det verkar som om intelligenta människor oftare är deprimmerade i denna värld.

  Sen kunde man tillägga ”not dependent on illegal medicine”. De som behöver t.ex. cannabis för sitt välmående är väldigt opriviligerade i största delen av världen. De flesta av rutorna är mer av ett nuisance att inte vara/ha, medan cannabisbrukare förföljs, bestraffas och föraktas på ett helt annat plan.

  Sen finns det delade meningar om ifall ”male” är ett privilegium i västra världen. Det tycks finnas aspekter som är lättare och svårare med båda könen. I Finland, var vi har värnplikt, är nog den manliga vågskålen lite tyngre.

  Här är 48 kvinnliga privilegier, ifall påståendet är helt främmande för nån:

  https://www.youtube.com/watch?v=m1gRNv561CE

 2. Cecilia skriver:

  PrivilEgierade. En ruta till för ”universitetsutbildad”, en för ”inga medfödda läs- och skrivsvårigheter”, och en för ”jefvligt irriterande besserwisser”. Jag är ju champion här. Kan börja mobba redan i eftermiddag. 😉

 3. Höpsan skriver:

  Finland har aldrig koloniserat ett enda land! Tvärtom har Finland varit erövrat än från väst och än från öst… Nu skall vi rädda ”civilisationens vagga”… med lånade pengar. Samtidigt vi beskyllda som mobbare av tidigare överhet… som ej själva är med i euron… Hur har Finland mitt i allting blivit den mest onda nationen (läs FINNARNA!) i hela Europa? Att vi mobbar de stackars grekerna då vi ej med lånepengar understöder dem??? Vem tror de kan betala sina skulder någonsin?

  Dagens värld är så snedvriden, att man blir arg då man läser media hur obildad, dum och rädd mm finanrna i själva verket är! Jag som är 100 % finlandssvensk anser mig nu för tiden vara i själen finne då jag ej kan samstämma med dryga (finalnds)svenskar!

  Varför får jag ej leva ett vanligt och tryggt familjeliv utan, att bli beskylld för allt möjligt? Att läsa dessa bloggar och HBL gör en bara förbannad hur finnen blir beskylld som orsaken till allt ont här i världen; för än det ena och än det andra!

  Tänk hur det svenska angreppet på Stubb förbigås som ett litet felsteg! Ursäkten som tydligen framtvingats innehöll en massa ”men”. ”Jag ber om ursäkt, MEN…”

  Tänk om t.ex. Halla-aho uttalat sig lika om svensk minister… Han skulle hamna i rätten likt tidigare då han fördömde sexualbrott genom skriva, att ”hoppas de förringande personerna själva skulle få uppleva hur stor personlig katastrof ett angrepp är”!…

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *