Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Alla goda män, varför är ni så tysta

5 jul , 2015, 19.34 peppe

 

Kära läsare,

På en annan blogg, Livet & LA, skrev jag om mäns näthat mot kvinnor. Jag skrev om det konstanta näthatet mot artisten Zara Larsson som eskalerade och då Larsson kommenterade genustänket på Bråvalla festival. Larsson är sjutton år gammal, mord- och våldtäktshot här är vardagsmat för henne.

En kompis klagar på att det är jobbigt att röra sig ute på stan när det är varmt ute då män ropar efter henne och kommenterar hennes bröst. Och nej alla män, det är inte komplimanger, det är obehagligt att få sitt utseende recenserat och det begränsar kvinnors rörelsefrihet.

För att inte tala om alla snubbar som skriver vidriga meddelande på sociala medier och i kommentarsfält. Har ni läst Snubbarna? En par killar som samlar ihop vidriga förslag och hot sim kvinnor får på Facebook och Twitter (varning för känsliga läsare). Det är en så otroligt tydlig skillnad mellan könen här. Det är uteslutande män som skickar hot och hat.

När jag skriver om feminism brukar det alltid dyka upp någon som säger: Inte alla män! Min fråga är nu, var är ni alla INTE ALLA MÄN? Ni som är noga att poängtera att ni är goda och fina människor. Ni som alltid vill flika in att ni aldrig hotat och hatat någon. Vet ni, handlingar väger så mycket tyngre än ord. Visa att ni är annorlunda. Säg till i tunnelbanan när en snubbe kommenterar kvinnors utseende, argumentera emot i kommentarsfält, gå ut med att ni stöder Zara Larsson. Hittills har jag bara sett kvinnor stå upp mot hoten och hatet.

Här är en intressant text i Los Angeles Times om hur näthat föds ur privilegier.

Greetings from America,

Peppe

Läs också

21 kommentarer

 1. Lotta skriver:

  Hei,

  Säg åt din komppis att hon skall komma till Berghäll eller Vallgård, båda är sexism fria zoner.

  • peppe skriver:

   Ska hälsa henne!

  • Piia skriver:

   Hah! Jag har bott i Berghäll och Vallgård och dom är inte sexism fria zoner. Där finns mycket prostitutionen, människohandel, våld och våldtagar. Om ni vill se riktigt sexism fria zoner, ni måste resa till landet var finns inte så mycket människor. Gamla bönder har inte råd att vara sexistisk.

 2. AK skriver:

  Vad är dessa goda män? Definiera, please. Män som inte visar sin uppskattning gentemot kvinnor? Är de jättegoda eller? Det eviga och sköna spelet könen emellan. Är det fult eller? Vill du gå omkring och känna dig osynlig eller vill du kanske känna att du är en Kvinna? Med det inte sagt att det som går för långt det går för långt. Gäller alla områden i livet.

  • peppe skriver:

   Att vara god är att inte objektifiera andra människor eller högljutt recensera deras utseende. Jag behöver till exempel inte höra främlingar på stan bekräfta mitt kön.

  • Snu skriver:

   Just det. Det eviga och sköna spelet könen emellan. Underbart när det funkar. Där säger du nåt viktigt. Sköna spelet. Om det ska bli ett skönt spel så måste båda vara med på det och då gäller det att läsa av den andra först, är båda med på ett skönt spel så är det helt okej. Men klampar man bara på i storstövlarna, vare sig man är man eller kvinna, utan känsla, utan att med fingertoppskänsla läsa av mottagandet, då är det vare sig skönt eller ett spel. Då är det monolog riktad för nån annan anledning än att få till ett skönt spel.
   Jag vet ingen kvinna som känner sig osynlig eller okvinnlig för att hon inte får ropat ”schysta rattar – he, he” efter sig.

  • Cecilia skriver:

   Ta en gärna en titt på Snubbarna som Peppe nämner. Där blir bilden klar och tydlig gällande exakt hur och när det går för långt och det är inte är det minsta skönt. Vår tids blottare, telefonflåsare, sadister och mobbare i en vidrig blandning. Håller med, ni fantastiska män, säg ifrån, för det här gänget förstör inte bara för kvinnor utan också för er andra. Många chockade killar med nyöppnade ögon har redan joinat. Det finns en massa fina typer och det är så värmande när de hörs och syns.

 3. Niklas skriver:

  Ja det är intressant att sådana som du tycker det är helt okej att kollektivt utmåla män som en problemgrupp. har tanken en ända gång slagit dig att det kan vara just därför som många män känner sig obekväma med feminismen? feminismen är en kollektivistisk ideologi som gör skillnad på folk och folk enligt grupper, precis som rasistiska partier. Tänk att en sverigedemokrat skulle sktiva en rubrik med ”Alla goda invandrare, varför är ni så tysta?” och sen skriva en artikel om hur invandrare trakasserar vita svesnkar i tunnelbanan och hur alla invandrare borde känna skam och ta kollektivt avstånd för det som vissa invandrare gör, hur skulle det låta? jo det skulle bli ett ramaskri på HBL som aldrig förr, det skulle vara rasism, nynazism och xenofobi. men att säga detsamma om män går bra. Kvinnor och feminister är för det andra precis lika aktiva näthatare som män. Zara Larsson som du här tycker så synd om skrev den 15 juni på twitter: ”Hej killar! det vore asgulligt om ni kunde sluta våldta. Fattar om ni inte vill men det skulle vara snällt. Tack på förhand kram!” Män råkar ut för näthat i precis lika stor grad som kvinnor, kvinnor som använder uttryck som ”manssvin, gubbslem” och annat. med detta förstår vi att feminism är kärlek 🙂 Var är alla kvinnor som tar avstånd från allt näthat mot vita män? varför slår du inte ner foten och säger ”nu får det vara nog!” Här är en blogg om mer fint näthat från kvinnor mot män, rolig läsning va? https://jamstalldhetsfeministern.wordpress.com/

 4. Tom skriver:

  Jag är en av dessa ”inte alla män” och har just av den orsaken slutat kommentera inlägg, eftersom man blir påhoppad oavsett vad man skriver som inte håller med skribenten till 100%.
  Jag blir ärligt sagt ledsen när jag läser feministers bloggar och åsikter, eftersom männens värde nedskrivs automatiskt och man får läsa att vi borde bära en ”kollektiv skam” för vårt köns uppförande.
  Ja, det finns otrevliga människor av båda könen, men snälla, sluta använda begreppet ”män” som omfattar alla av mitt kön, för det får mig att identifiera mig själv som en av dessa 2% som inte kan uppföra sig i samhället.
  Så förlåt för att jag är man, men jag är för jämställdhet och det uppnås inte genom förtryck av den del av det manliga könet som faktiskt vill hjälpa till. (Obs. I vanliga fall skulle en kvinna kritisera mig för att inte vara en ”riktig man” när jag öppnar mig för er utan påhopp och svordomar. Ser ni läsare hypokratin i detta?)

  • Kjetil skriver:

   Spot on. I for mange tilfeller skapes konflikt mellom kjønnene ved å plassere mennesker i båser ”menn og kvinner”. Idioter finns blant begge kjønn. Kall en idiot for en idiot og ikke sammenstill ham med 50 prosent av befolkningen.

 5. Christofer skriver:

  Kära Peppe, om du kan tala om hur du kan påverka mig till det bättre så kan jag lära mig hur jag kan påverka andra män till det bättre. Jag tror nämligen inte att jag är lika god feminist som du och det finns utrymme för din goda påverkan, en hel del skulle jag tro.

  Härmed beställer jag av dig en förbättring för min feministiska sida. Det vore inte så dumt att kunna framstå som exemplarisk någon gång.

 6. Bad Boy skriver:

  Hej Peppe,

  jag håller med dig om att alla kunde lägga sig lite mera i och stå upp för mänskliga värderingar när det uppstår trakasserier eller diskriminering i gatubilden, eller var det nu utspelar sig. Enligt principen ”allt som behövs för att ondskan skall triumfera är att goda människor inte gör någonting” så är vi ganska nära slutet, eller?

  Don’t be that guy, you can do better! Är enkelt att säga. Uppmanar alla att testa, på egen risk givetvis.

  Jag anser mig vara varken god eller fin, knappt en man om vissa får sin åsikt hörd.

  Därför har jag aldrig haft problem att ta tag i diverse tabubelagda teman. Som årsfesttalare eller delegat på partidagar eller i min roll som trakasseriombud eller konsult har jag otaliga gånger belyst teman som ”Hur skulle världen se ut ifall män kunde, medan kvinnor inte kunde menstruera..(klassiker)”, ”De viktigaste byggstenarna i demokratibygge börjar med en ledningsgrupp fri från härskartekniker”, ”Varför tittar vi kategoriskt till en kvinna ifall en knapp behöver sys” och andra prekära sanningar som få herrar, knappt ens damer vill befatta sig med.

  Det är onekligen så att olika obearbetade trauman och komplex spelar in, förtryckt längtan, ärlighet gentemot sig själv och andra leder till ett beteende som överkompenserar och således tar sig i uttryck genom patetiska försök till dominans.

  /Peace

 7. Johan Åström skriver:

  Att hata judar, invandrare eller män ”som grupp” är MER klandervärt och rasistiskt än att hata någon individ som är jude, invandrare eller man.
  Zara måste förstå att hon har samma retorik och värdegrund som rasister när hon drar fram kollektiv skuld och utkräver kollektivt ansvar.

  Att hon sedan kallar alla antirasister som säger emot henne, för ”kvinnohatare”, och att hon klumpar ihop antirasister med rimlig kritik med de puckon som skriver anonyma hot på internet är också en olycklig koppling.

  Patriarkatet finns bara för de som tror på det. Så det är religiösa tankegångar på det sättet. Det finns många motbevis mot ett konspirerande patriarkat, men jag antar att det är bekvämt att blunda för fakta och gå på känslor istället.

  Kvinnor ÄR lika bra som män och kvinnor och män har samma lön för lika jobb. Det ska inte spela roll om det är en kvinnlig eller manlig chef i en styrelse. Inom offentlig sektor är mer än hälften av cheferna kvinnor, och andelen kvinnliga chefer ökar i alla sektorer. De som studerar till jobben får jobben, och det är helt rätt.

  Jag hoppas att Zara sätter sig in i kvinnors situation så att hon ser vad JämO och Gudrun har att jobba med. För deras version av verkligheten stämmer sällan med den världsbild Zara förmedlar.

 8. Johan Åström skriver:

  Läsvärt på temat.
  ”Skolornas antimobbningsarbete ska utgå från diskrimineringslagen. Man kan alltså bara bli mobbad om man är underordnad enligt någon av diskrimineringsgrunderna: kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnicitet, religion, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Skolverket gör således en marxistiskt influerad maktanalys av varje diskrimineringsgrund – man är överordnad kvinna, vit är överordnad svart och så vidare. Dessa maktordningar är statiska. Att den enda vita eleven i en mångkulturell skolklass skulle kunna uppleva ett underläge är uteslutet. Underordnade är offer som ska stärkas, överordnade är förövare som ska bli medvetna om sin skuld, och rollerna fördelas via den moderna arvssynden normkritiken.

  Skolmobbning ska utplånas genom att elever och lärare kritiserar vithetsnormen, heteronormen, genusnormen och så vidare. Är du vit, heterosexuell pojke är det alltså kört. Du kan inte bli mobbad, och du är vad företagare var på 1970-talet: något ont, som man måste ta allt värde ifrån för att stärka de utsatta.

  Tankefiguren genomsyrar akademi och medier och borde väcka borgerlighetens motstånd: Idén om medfödda, statiska maktordningar som ska kompenseras strider mot liberala grundvärden som likabehandling och meritokrati.

  När skolornas antimobbningsarbete politiseras, så att lärare med starka normer om respektfullt beteende inte får rädda mobbade barn, är det dags att säga sanningen: Normer är nödvändiga. Normupplösning kan aldrig hjälpa utsatta grupper till ett bättre liv, det kan bara utbildning och hårt arbete göra och då behövs de goda normerna.”

  http://www.svd.se/normkritik-ar-var-tids-lontagarfonder

  • Cecilia skriver:

   Läste artikeln, intressant, även om jag inte håller med om precis allt! Fäster mig särskilt vid att hon skriver ungefär: Vi som blev mobbade visste att vår chans att få vara ifred var att läraren förmedlade normen att under mina lektioner uppför sig alla värdigt. Jag har samma erfarenhet. Trygghet kommer av att någon vågar säga ifrån. På Snubbarna kom det upp regler inom några dygn. Nummer ett är: Uppför dig.

 9. Cecilia skriver:

  Poängen här är att vi tillsammans – hyggliga, kloka, vuxna kvinnor och män – kan jobba för att minska hot, våldtäkter och trakasserier. Det hjälper inte att vi ägnar energi åt att bråka om vem det minsann är lika eller mer synd om. Däremot kan det faktiskt hjälpa att säga ifrån och motverka normaliseringen av sådant språk och beteende som Snubbarna belyser. Tyvärr har det inte alltid så stor effekt när enbart kvinnor säger till. It takes a village, etc.

 10. Miglia skriver:

  För mig är det obegripligt, att jag borde hylla eller stöda ZL, som skriver i sitt blogg att hon är en feminazi som hatar alla män och önskar att alla män skulle dö ett plågsam död. ”https://instagram.com/p/0CdutmD1kp/”

 11. Erik skriver:

  När jag växte upp hade jag feministiskt lagda kvinnliga bekanta som i det oändliga jamade om hur kvinnor är smartare och kvinnor är duktigare och kvinnor är flitigare och kvinnor är klokare, och män är så dumma och män är så primitiva och män är så korkade och män är så lata, osv osv. Protesterade man möttes man av häpen ilska över att man ”motsatte sig jämnställdhet”

  I gymnasiet hade jag en biologilärarinna som varje gång hanarna inom någon djur- eller växt(!)-art kunde tolkas ha övertaget pekade ut det som ett bevis hur män alltid förtrycker kvinnor, och varje gång honorna kunde tolkas ha övertag togs det som bevis för hur kvinnor är överlägsna män.

  Och de här attityderna har jag stött på överallt i vuxenlivet också. Praktiskt taget vad som än händer är det någon som lyckas kränga ihop en tolkning enligt vilken antingen män förtrycker kvinnor, eller kvinnor är bättre än män. Jag har som man anklagats för att förtryka kvinnor för att det finns skillda toaletter för kvinnor och män, jag har anklagats för att förtrycka kvinnor för att det INTE fins skillda kvinnoturer i simhallen, jag har fått höra att det att kvinnor oftare sjukskriver sig från jobbet än män, är ett bevis för att kvinnor är intelligentare än män …

  Om en man kommenterar en kvinnas utseende klagas det över sexism/förtryck/objektifiering etc., men när en kvinna gör det samma med män ses det som hennes självklara rätt. Slår en man en kvinna ses han som ett monster och kvinnan som ett stackars offer som får omgivningens sympati. Men slår en kvinna en man ses hon en stark och jämnställd, och mannen som en löjlig fjant som hånas. Hävdar en man att män är bättre än kvinnor på något är han ”chauvinist”. Hävdar en kvinna att kvinnor är bättre är hon ”jämnställd”. Praktiskt taget alla handlingar som betraktas som fula då en man gör dem mot en kvinna, ses som acceptabla eller rent av berömvärda när en kvinna gör dem mot en man.

  De kvinnor som gör ovanstående hyllas som jämnställdhetshjältar, medan jag utpekas som förtryckare; inte för något jag har gjort och kan ta ansvar för, utan för mitt kön. Protesterar jag mot något av allt ovanstående tas det som ytterligare bevis för min förtryckarmentalitet. Tydligen ingår det i ”jämnställdheten” att bara kvinnor får definiera jämnställhet …

  Som om inte allt det här vore tillräkligt, händer det titt och tätt, som ett slags ganska bokstavligt ”add insult to injury” att feminister ”förvånar” sig över att män ogillar feminister. Jag vet inte om förvåningen är avsedd att förneka att något ovan beskrivet skulle förekomma, eller om de vill ha sagt att det allt ihop bara är rätt och riktigt, så till den grad att de inte kan förstå hur någon skulle kunna tycka annat, men det kan gå på ett ut, för båda är lika illa.

  Sedan är det ju förvisso sant att det förekommer förtryck mot kvinnor. Det är illa, och gör mig ledsen när jag ser eller hör det. Mitt hat mot feminister är, pga. av allt ovan beskrivna, ändå allt för bittert för att jag skall kunna förmå mig att ställa mig på deras sida. Och eftersom feminister i praktiken lagt beslag på ordet ”jämnställdhet”, reagerar jag instinktivt negativt på allt som kallas ”jämnställt” också.

  Därför är jag tyst när män behandlar kvinnor illa. Vill ni feminister ha mig till vän, borde ni kanske inte behandla mig som er fiende. Hur kan ni vänta er att jag skall kämpa med er, när all min energi går åt till att försvara mig mot er?

 12. Cecilia skriver:

  Tack, Erik, för ögonöppnaren och din ärlighet kring hur ditt hat har uppstått. Jag förstår att du är utled på den sortens tanklöshet. Och det finns en märklig symmetri i att vem det än är som beter sig illa, ska det hela slätas över eller förlöjligas som du skriver, ehehe, det var ju bara skoj, har du ingen huuumor? Det lämnar djupa spår. Mitt hopp är att vi för den unga generationens skull ska vara bättre själva och säga Nu räcker det! åt folk som gör och säger oacceptabla saker, oberoende av kön.

 13. Oscar Lehtinen skriver:

  Bra Peppe! De är den tysta massan som behöver aktiveras. Precis som med all sorts mobbning!

 14. Pontus skriver:

  Riksdagsledamot Anna Kontula hängde nyligen ut tre personer som hatat och hotat på facebook. Två av de tre var kvinnor. Är du helt säker på att det är ”uteslutande män som skickar hot och hat”?

  http://yle.fi/uutiset/anna_kontula_paljasti_facebook-uhkailijoiden_nimet__kansalaisrohkeaa_toimintaa_sanoo_rikosoikeuden_professori/8145690

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *