Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Rasism och ord

30 jun , 2015, 06.38 peppe

 

Kära läsare,

Som vi pratat om förut tar USA sin populärkultur på allvar. Senast gästade president Barack Obama Marc Marons podcast WTF. Podcasten spelades som alla andra avsnitt in i Marons garage i Los Angeles. Obama är givetvis ingen vanlig podcastgäst. Säkerhetsåtgärderna var rigorösa med bland annat prickskyttar på taken kring garaget i East LA. Obama verkar för övrigt gilla atypiska intervjuer, förutom alla Late Night-shower ställde han också upp på Zach Galifianakis Between Two Ferns. 

Och alla lyssnade. En kommentar som USA reagerade speciellt mycket på var att Obama, när han pratade om rasism sa: ”… And it’s not just a matter of not being polite to say ‘nigger’ in public. That’s not the measure of whether racism still exists or not. It’s not just a matter of overt discrimination. Societies don’t overnight completely erase everything that happened 200 or 300 years prior”. Vanligtvis använder politiker ’the n-word’ inte ’nigger’, men Obamas poäng var att USA:s problem med rasism inte löses genom att folk offentligt använder en omskrivning av ’neger’. Öknamnet är nämligen ett symptom på rasism, inte orsaken.

Det går givetvis inte att jämföra USA:s rasism med rasismen i Finland. Medan USA:s historia tyngs ner av att vita människor tjänat massvis med pengar på slaveriet och landet därmed skapat en strukturell rasism, grundar sig rasismen i Finland på rädsla, inskränkthet och okunskap.

Sammanfattat: I USA är ordet ’nigger’ ett symptom på rasism och därför bekämpar man inte rasismen bara genom att undvika att säga ordet  i offentligheten. I Finland är ordet ’neger’ däremot ett uttryck för rasism och därför gör vi det finländska samhället en tjänst genom att undvika ord som ’negerkyss’ och ’negerboll’.

Greetings from America,

Peppe

 

Läs också

2 kommentarer

  1. Mia skriver:

    Men där kan jag tycka att det nog är sammanhanget som avgör. Du beskriver ju inte bara hur orden nigger/neger används och uppfattas i två olika samhällen, utan snarare två TYPER av användning – i exemplet Obama nämner han ordet för att problematisera det, medan ”negerkyss” och ”negerboll” är typexempel på slentrianmässig användning som väl i alla samhällen gärna skulle få förpassas till historien. Att nämna ordet neger på svenska just för att problematisera det kan jag väl inte heller se som ett problem? Men jag förstår skillnaden du är ute efter, det är en intressant tanke! Har inte tänkt på det så.

    (Ord och ords konnotationer är ju fantastiskt spännande, kul att du tar upp det!)

    • peppe skriver:

      Håller helt med om att man kan använda ordet ”neger” också på svenska för att problematisera det (ledsen om det inte kom fram i texten).

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *