Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Grabbvecka och Rush Week

12 feb , 2015, 04.51 peppe

 

Kära läsare,

ibland brukar vi nordbor slå oss för bröstet och hänvisa till World Economic Forums undersökning som år efter år visar att de nordiska länderna är världens mest jämställda. Sen återgår vi att argumentera för att det i just vår familj råkar passa sig bättre att mamman stannar sköter barn och det oavlönade hushållsarbetet medan pappan tjänar pengarna. Vår familj har liksom ingenting med samhälleliga strukturer att göra.

Samtidigt sänder diskussionsprogrammet Puoli seitsemän en hel vecka med manstema. De kallar den grabbvecka (Äijäviikko). Under grabbveckan granskar programledarna historiska män, lyfter fram män med speciella intressen (till exempel snöskottning) samt pratar om vilka råd män fått av sina pappor. Tittarna får skicka in sina egna mansberättelser. Inte nog med detta programmet utlovar helt oironiskt också ”intressanta manliga gäster”. I slutet av veckan klär redaktionens kvinnor av sig och uppträder halvnakna framför männen.

Med tanke på att det varje vecka under resten av året är män som dominerar TV-rutan kunde man lätt tro att Äijäviikko är satir. Men där har man fel, det är bara vanlig finländsk TV.

På andra ställen i världen överväger man åtminstone representation. För någon vecka sedan pratade jag med en kompis som jobbar på SVT. Hon sade att de nu söker en ny programledare för ett ungdomsprogram. Helst ska hen vara tatuerad, tjock, kvinna, icke-vit och ha en funktionsnedsättning. Eller åtminstone ett par av kriterierna.

Här på andra sidan Atlanten är det dags för antagningarna till studentföreningarna. Unga kvinnor får precisa instruktioner hur de ska klä sig, sminka sig, prata, vilka sorts smycken och hårfärg de kan ha (det är strängt förbjudet att ha utväxt!) och hur de ska föra sig. Som en slags konventsintagning eller nollning deluxe. Studentföreningarna (sororities och fraternities) är syster- och broderskap, nätverk för framtida jobb, stipendier och status. Samtidigt är sexismen en del av kulturen. Under de senaste åren har amerikanska medier uppmärksammat det sexuella våldsom en del av kvinnorna utsätts för. Många historier är hårresande. Under Grammy-galan uppmärksammade till och med president Obama våldet mot kvinnor.

Grabbvecka och sexuellt våld på studentfester är inte samma sak, men nog tecken på en patriarkal struktur. Både Finland och USA ligger fruktansvärt långt från jämställdhet. Ledsen över att komma med så dåliga nyheter.

Greetings from America,

Peppe

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *