Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Nackdelar med USA

20 jan , 2015, 04.40 peppe

 

Kära läsare,

Det finns givetvis både för- och nackdelar med att bo i USA. Det känns onödigt att lista alla här eftersom de flesta är högst subjektiva. För just oss väger fördelarna tyngre än nackdelarna och därför har vi valt att lämna Norden för att bosätta oss i Los Angeles. Vi tycker till exempel att det är trevligt att ha en liten picknick med våra vänner på stranden i januari.

DSCF9785

En av nackdelarna är att landet som slår sig för bröstet med att vara frihetens högborg på många sätt är det motsatta. Friheten koncentreras till de vita och högutbildade. USA är på många sätt ett rasistiskt land (vi kan prata mer om det i ett annat inlägg, till exempel med avstamp i Oscarnomineringarna) och det enda västerländska land som inte har någon lagstadgad föräldraledighet (företag med fler än 50 anställa är tvungna att ge högst tolv veckor av oavlönad moderskapsledighet åt nyförlösta mammor). De flesta män har ingen som helst möjlighet att ta ut faderskapsledighet. Daniel Murphy från the New York Mets blev hårt kritiserad då han tog ledigt i tre dagar efter att han blivit pappa.

Eftersom dagvård i många fall är dyrare än universitet leder detta till att mammor stannar hemma länge, utför majoriteten av det oavlönade hushållsarbetet och den uteblivna karriären i slutändan leder till ekonomisk otrygghet. Det värsta är att allt fler mammor stannar hemma. USA rör sig alltså jämställdhetsmässigt bakåt. Mycket tråkigt. Vi är ju inte så himla bra på jämställdhet hemma i Finland heller, men i jämförelse med USA är vi nästintill klassens primus.

Greetings from America,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *