Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Corona är inget jämlikt virus

10 apr , 2020, 22.42 peppe

 

Kära läsare,

Covid-19 har gjort att kändisar som suktar efter den bekräftelse de vanligtvis får på scener, i intervjuer och ute på stan varit tvungna att flytta sina behov till sociala medier. Instagram och TikTok svämmar plötsligt över av skådespelare och musikartister som lägger upp som hälsningar från sina liv i lockdown.

Corona har slarvigt benämnts som ett jämlikt virus. Senast var det Madonna som, från sitt mångmiljonhem, konstaterade att Corona är ”The Great Equalizer”. Alla kan drabbas, ingen kommer undan. Det låter ju lite fint att vi alla sitter i samma båt. Rika, fattiga, kvinnor och män, vita och svarta, men i praktiken är det inte riktigt så.

Det sticker i ögonen på många att kändisar sitter i sina gigantiska lyxhus med pooler och gästhus och tennisbanor skriver att vi alla befinner oss i samma situation. Det gör vi inte. I USA har 17 miljoner personer ansökt om arbetslöshetsunderstöd som en konsekvens av att samhället stängts ner. Fler män än kvinnor har dött av sjukdomen (men fler kvinnor har förlorat jobbet) och Corona verkar påverka den svarta befolkningen mycket hårdare än den vita. Så mycket som 70 procent av smittade i Chicago och Louisiana. I St Louise är samtliga som dött av viruset svarta.

När många restauranger är stängda, hyllorna i mataffärerna gapar på grund av efterfrågan och allt fler behöver hjälp har matbankerna runt om i USA svårt att få maten de delar ut att räcka till. De volontärer som jobbar på food banks är dessutom ofta över 70 och måste stanna hemma på grund av sin ålder och smittorisken. Det här leder till att allt fler amerikaner går hungriga.

Med andra ord, nej: vad än Madonna säger så är Covid-19 är inte en jämlik sjukdom. Som vanligt drabbas de som redan är utsatta värst.

Hälsningar från LA,

Peppe


Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *