Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

En dag för manlig vänskap

15 feb , 2020, 04.57 peppe

 

Kära läsare,

USA gillar givetvis alla hjärtans dag. Veckor i förväg har restauranger, hotell, blomsterhandlar och ballongaffärer gjort reklam för olika sorters presenter man kan köpa sin käraste den 14 februari. När jag försökte boka ett lunchbord för två personer på en restaurang i Malibu blev jag utskrattade. De hade varit fullbokade sedan en månad tillbaka. Det är okej, jag är ändå inte så förtjust i den här dagen. Den romantiska kärleken behöver inte mer marknadsföring.

Som en subtil protest har jag gått runt och lanserat den finländska vändagen. Jag tycker så mycket om det lite mer lågmälda och grundade i att fira vänskap istället för passionerad och oftast tillfällig romantisk kärlek. Om jag fick justera dagen ännu lite mer skulle jag fokusera på speciellt manlig vänskap.

Mannen är nämligen ensam (#inteallamän). Allt fler män än kvinnor lever ensamma, de har lägre utbildningsnivå och dör av alkoholrelaterade skador och självmord. Bland männen som har familj, inte har problem med alkoholen och inte lider av psykisk ohälsa är ensamheten också närvarande. Kanske inte uppenbart, men enligt SVT har var femte svensk man inte en enda nära vän. Ju äldre männen blir, desto vanligare är det att han umgås uteslutande med sin partner. Det är kvinnorna som sköter de sociala kontakterna.

Så varför inte fira dagen för manlig vänskap och uppmuntra män att ta socialt ansvar, prata om sina känslor och tankar och skapa ett nätverk av kompisar som lyssnar och stöttar.

Glad vändag!

/Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *