Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Droppen som får bägaren att explodera

12 jan , 2020, 02.21 peppe

 

Kära läsare,

istället för att kallprata om vädret när man träffas pratar Los Angeles-borna om trafiken. Hur långa köer det var på 405:an, olycka på PCH eller om hur hela 10:n österut förvandlas till en parkeringsplats efter klockan fyra på eftermiddagen. Folk som besöker staden första gången blir ofta chockade över tålamodet de flesta verkar ha med trafiken. De förstår inte heller att folk som bor här också vet hur trafiken fungerar och när det garanterat är kö.

I en stad med så många bilar skulle trafiken aldrig löpa om folk inte kommunicerade med varandra. Här viftar man fram medtrafikanter, ger plats och håller stenhårt på varannan-regeln när två filer blir en. Folk vinkar, tutar vänligt och signalerar ständigt till sina andra bilar. Det finns såklart rötägg som struntar i sin omgivning också här, men de är överraskande ovanliga.

Om Los Angeles lärt mig en sak så är det att kommunicera också utanför trafiken. Folk har noll problem med att be andra flytta på sig på trottoaren, hålla sin hund i ett kortare koppel, släcka cigaretten eller parkera närmare bilen framför.

Att startsträckan till att säga till är så kort gör att den som tar initiativet aldrig arbetat upp en vrede som kokar över och först då ventilerar sina känslor. Tillsägelser är bara önskemål från en annan person. Helt utan maxade känslor. I kulturer där man knappt hälsar på sin granne, än mindre påpekar att hen kunde bli lite noggrannare med återvinningen sker den slutliga konfrontationen först när den som har något att säga verkligen inte kan hålla sig mer. Droppen får inte bara bägaren att rinna över, utan explodera.

För den timida finländaren i mig var det länge ganska obehagligt att folk ville kommunicera till hela tiden, men med tiden vande jag mig. Det finns ingen dramatik i att bli tilltalad, det är bara en medmänniska som vill föra fram en åsikt. Sen kan jag själv välja att ta den till mig eller ej.

Hälsningar från LA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *