Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Det känns bra att vara smart

18 Dec , 2019, 04.20 peppe

 

Kära läsare,

Vet ni vad som känns bra? Jo, att känna sig smart. Att veta saker, förstå världshändelser och med gott självförtroende kunna ge sig in i en diskussion om till exempel politk. ”Gott självförtroende” innebär såklart att man både är delaktig och att man lyssnar och tar till sig av vad andra säger. Sedan bedömer man deras argument på basen av sin egen kunskap, kanske lär sig något nytt, eller lär någon annan något nytt. 

Att vara smart och kunnig är ingenting som man antingen är eller inte är. Det handlar bara om att ta till sig kunskap och ju mer man lär sig desto större sammanhang förstår man. Det här med sammanhang är en av grundstenarna i journalistiskt berättande. Vem som helst kan ställa sig på gatan och filma en demonstration för att sen ladda upp videon på Twitter. Det här gör inte personen till en journalist. En journalist har nämligen kunskapen att förklara varför demonstrationen sker, vem som organiserat den och varför tåget valt en viss väg och tidpunkt.

Fördelen med att läsa tidningar (eller lyssna på radionyheter/kolla på tv-nyheter) är att det då finns en nyhetschef (eller flera) som avgjort vad som är relevant för dig att veta. Det blir en lösgodispåse av information. Nyheter om ämnen du inte visste att du ville veta någonting om. I motsats till en algoritm som bara erbjuder dig mer om det du redan vet.

Det är inte elitistiskt att vilja förstå världen runt omkring sig (trots att vissa anglosaxiska världsledare vill få oss att tro det). Det är tvärtom en nödvändighet nu när demokratin knakar i fogarna på så många håll. Så länge det finns människor som betalar för oberoende journalistik finns det en någon som granskar makten (både den politiska och ekonomiska) och som lyfter fram missförhållanden.

Äsch, det jag vill säga är att en prenumeration på en dagstidning inte bara är en försäkring för demokratin, utan också ett sätt att bli allmänbildad. Ge en prenumeration i julklapp åt någon. Eller dig själv! Jag passar på att tipsa om Hufvudstadsbladets splitternya nyhetsapp HBL Nyheter. Ladda ner den. Den är dessutom gratis! Och ibland dyker det upp texter av mig där! 

Hälsningar från LA,

Peppe

Läs också

2 kommentarer

  1. Mållan skriver:

    Jag håller med dig här. Att ge sina barn och ungdomar tillgång till tidningar (förstås behöver man själv också läsa dem) är att ge barnet en fin möjlighet att bredda och fördjupa sin allmänbildning (börjar bli bristvara idag, allmänbildning?)
    Då vår tonåring inte så gärna läser böcker så blir jag glad då jag ser med vilket intresse han läser dagstidningen varje dag, också längre och fördjupande artiklar, så här får han möjlighet att träna på längre texter.
    Så heja dagstidningen, må den sen serveras i pappers-, e-, eller appformat, bara den läses!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *