Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Känslor och fakta

13 Nov , 2019, 18.40 peppe

 

Kära läsare,

Den här nyheten om att Sannfinländska unga utropar sig som en antifeministisk organisation är väl knappast en överraskning. De Sannfinländska ungdomarna menar att feminism leder till att kvinnor privilegieras och att ”jämställda rättigheter för kvinnor har redan nått samma nivå som motsvarande rättigheter för män”.

Utropet handlar väl mest om provokation och att flirta med folk som tycker att vita män ska få bibehålla sina medfödda privilegier. Och att folk väljer med känslorna snarare än på basen av fakta. Ett exempel på detta är att Trumps popularitet har hållit sig jämt kring 40 procent, medan de flesta andra presidenter har haft toppnoteringar på nästan 80 procent och bottennapp på kring 30. De som gillar Trump gillar honom vad han än gör och det motsatta gäller de som ogillar honom. Det han verkligen gör är sekundärt jämfört med vad han får folk att känna.

Att sannfinländarna tycker att kvinnor och män redan är jämställda går att faktakolla med en snabb googling. Det stämmer såklart inte. Yleartikeln listar tre områden som fortfarande är ojämställda (Finlands jämställdhetsutveckling sker långsamt i EU, könsfördelningen fortfarande ojämn i styrelser för de bolag som finns på Helsingforsbörsens huvudlista och Enligt tidningen Talouselämäs utredning i augusti 2018 hade endast 38 av Finlands 500 största företag kvinnliga verkställande direktörer).

Vad kan man då göra? Det minsta är väl att själv vara källkritisk och försöka förstå samhället. Att göra som en viss president och försöka intala sig och andra att alla journalister är korrupta och man inte kan lita på forskare leder bara till en underminering av demokratin.

Bra journalistik är en viktig del av vår demokrati och inte gratis. Prenumerera på en tidning, se till att vara tillräckligt påläst för att kunna ifrågasätta och se helheter. Det kan kännas överväldigande att ha koll på allt Hufvudstadsbladet, Dagens nyheter, Helsingin Sanomat, The Guardian, Svenska Dagbladet osv skriver om, men börja med att följa ett par ämnen i ett par tidningar. Sen är det lätt att komma med välgrundade motargument när ungdomsförbund eller andra kommer med ogrundade känslobaserade påståenden.

Hälsningar från Los Angeles,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *