Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Våra gemensamma elscootrar

15 sep , 2019, 19.01 peppe

 

Kära läsare,

Efter att jag promenerat några kvarter och lämnat av nioåringen på en playdate tog jag en elscooter tillbaka. Det var varmt och jag hade bråttom. Jag var hemma på fem minuter, parkerade scootern utanför vårt hus. Där står nästan alltid en eller flera scootrar och en elcykel. Mycket praktiskt.

Jag älskar elscootern och friheten i att inte behöva äga en sådan, men jag kan också relatera till stockholmarnas och helsingforsarnas frustration över de här nymodigheterna. I somras överraskades jag av hur vårdslöst folk behandlade och lämnade de här eldrivna fordonen. Precis på samma sätt som den första sommaren Helsingfors stad bjöd på stadscyklar. Fler av dem demolerades eller landade på havets botten.

Lösningen är ändå inte att förbjuda allt som är nytt och gemensamt, utan att lägga fram tydliga regler och låta folk vänja sig vid att alla inte måste äga allting. Vi lever i ett brytningsskede där det blir allt vanligare att dela. Det går att hyra klädesplagg för en månad åt gången, att istället för att ha en egen verktygslåda låna av grannen, dela på bilar, välja Airbnb på semestern och så vidare.

Det här brytningsskede innebär tydligen också ett besök i barndomen då vi lärde oss att respektera andras egendom. Att välja elscootern istället för bilen, lämna den så den inte står i vägen för någon och hålla sig från att slänga ner den i havet.

Det kommer att funka hur bra som helst. Och oss emellan så tror jag att en stor del av hatet gentemot elscootrar och -cyklar grundar sig mer på obehag inför förändring än något annat.

Hälsningar från Santa Monica,

peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *