Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Det lilla är gjort, nu är det dags för det stora

7 aug , 2019, 14.49 peppe

 

Kära läsare,

Den här sommaren har jag som vanligt tillbringat i olika delar av Sverige och Finland. Jag har rest med färja, tåg och (hybrid)bil. Jag har varit med när min mamma köpt en trehjuligselcykel och jag har pratat klimatångest med en massa olika människor. Nästan alla (i min generation och yngre) verkar lida av någon sorts klimatångest. Den är eventuellt lite mer utbredd i Sverige, men existerar också i Finland.

I Sverige flyger man mindre både inrikes och utrikes (fast mest inrikes) och väljer att tågluffa med familjen istället för att åka på charter. I Finland trender den utmärkta kampanjen 30 kertaa/30 gånger som uppmanar folk att använda alla sina klädesplagg minst 30 gånger och verkligen fudnera noga inför varje konsumtionsbeslut.

Klädindustrin är inte bara förödande för mänskliga rättigheter, den är ett större hot mot miljön än flygandet. Enligt FN släpper klädindustrin ut mer växthusgaser än flyget. Alla bäckar små och så vidare, men ibland kan jag tycka att diskussionen om ett hållbart leverne kan tyckas lite enkelspårig. Åk tåg så blir allt bra. Shoppa second hand så kan du fortsätta äta kött. 

Jag önskar att allt fler av oss engagerade sig politiskt. Ställde upp i val, satte press på politiker och företag, krävde en förändring i konsumtionssamhället. Ställde sig på barrikaderna. Gjorde sig obekväma. Pressade fram förändring i lagstiftning.

Vid det här laget är alla bekanta med förändringar i det lilla, nu växlar vi upp och  gör de störa förändringarna!

Hälsningar från Stockholm,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *