Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Allt mina barn inte kan

31 jul , 2019, 09.52 peppe

 

Kära läsare,

i veckan, hemma hos några vänner, började vi tala om vad som är viktigt att ens barn lär sig. En person i sällskapet sa segling och sjövett och det fick mig att tänka vidare på mina egna värderingar. Kom inte så mycket längre än att simma, säga tack och förlåt och att respektera andra människor. Alla människor.

Jag frågade läsarna på min andra blogg och fick otroligt bra svar. Saker jag själv inte kommit att tänka på. Här kommer några exempel:

Göra en fläta, laga en maträtt.

Göra upp eld och veta hur man hittar rent vatten.

Tvätta sortera tvätt stryka, laga minst tio rätter, baka, elda bastu, simma och köra båt.

Att vara självständiga, att våga testa. Allt från att gå själv till disken på fiket och be om ett sugrör, till att flyga ensam utomlands (beroende på ålder, såklart). Att sova borta och acceptera att man längtar hem, och att det inte är farligt. Att hitta i tunnelbanan och i skogen. Kniv, yxa, såg. 

Något jag lyft fram mera nu när ungarna är äldre är vikten av återhämtning. Att de lär sig vika undan utrymme för sig själva.

Våga prata med mig eller nån annan är absolut viktigast, att känna sina gränser och känna av andras, att våga göra saker på egen hand, att känna att ens eget sällskap är gott nog, klara av ett hushåll hyfsat.

Att vara självständiga, våga vara ensam (utan skärm!) ifrågasätta ”fakta”, empati.

Läsa böcker. Känna sig hemma på restaurang, teater, museum och i skogen.

LÄSA! Lyssna på radio.

Ekonomi, att man måste tjäna pengar för att kunna slösa pengar. Vad saker kostar.

Empati, svenska, plocka svamp (alltså kunna urskilja en kantarell från annan svamp), bädda sängen, sätta på en tvättmaskin, simma, tillreda enkel maträtt själv och sunt förnuft.

Jag kan verkligen hålla med om det allra mesta, sen gäller det bara att verkligen utföra jobbet och lära barnen det.

Hälsningar från skärgården,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *