Peppe bloggar om livet på västkusten

Los Angeles,Trump,USA

Presidentkandidater i USA och klimatkrisen

17 apr , 2019, 18.03 peppe

 

Kära läsare,

mina vänner i Norden frågar ofta mig hur folk i USA ser på klimatkatastrofen. USA är inte precis känt som det mest försiktiga och återhållsamma landet i världen. Här äter man gärna mycket kött, flyger kors och tvärs och tar sin SUV två kvarter upp. När jag pratar om klimatet med föräldrar på barnets skola möts jag oftast av oförstående eller kommentarer om att detta inte har något med dem att göra. Jag bävade inför att kolla vad presidentkandidaterna inför valet 2020 säger. De flesta befinner sig ju i över medelåldern och ska man generalisera en aning är det mest unga människor som engagerat sig i just den här frågan. (i ärlighetens namn är folk medvetna: enligt en undersökning på Yale oroar sig 69 procent av USA:s befolkning för klimatet, det tar sig kanske bara inte i uttryck så tydligt).

Till min stora glädje verkar de flesta presidentkandidater ta klimatkrisen på allvar. Senatorn Cory Booker (som var den första att utlysa sin kandidatur) ställer sig bakom demokraternas program ”Green new deal”. Julian Castro säger att det största hotet mot välfärd är klimatkrisen och det har han ju rätt i. John Delaney, en av de rikaste personerna i kongressen (det säger inte så lite) förespråkar starkt en koldioxidskatt. En skatt som skulle ha varit totalt omöjlig att ens nämna för tio åt sedan. Kamala Harris understöder också The Green New Deal och pratar om att alla barn ska kunna andas ren luft och dricka rent vatten.

Det finns en kandidat som satsar hela sin kampanj på klimatkrisen och det är Washington State-guvernören Jay Inslee. Han går rakt på sak och säger att vi är den första generationen som drabbats av klimatförändringen och den sista som kan göra något åt den. Blir han president säger han att han ska satsa allt på att bromsa förändringen. Enligt honom hänger alla politiska frågor ihop med just detta. Senator Amy Klobuchar sade att hon som president under sina första 100 dagar ska göra justeringar som kraftigt påverkar koldioxidutsläppen. Texasrepresentanten Beto O’Rourke gick ut med att ekonomi, demokrati och klimatet hänger ihop. Han har också sagt att The Green Green Deal är vår sista chans att förändra föloppet.

Före detta och nuvarande presidentkandidaten Bernie Sanders vill förändra USA och göra det mer rättvist på ekonomiska, sociala, etniska och miljömässiga grunder. ”Vi behöver en president som inser att klimatkrisen är pågående” har han sagt. Senator Elizabeth Warren har anklagat den sittande presidenten för att ignorera klimatkatastrofen och själv sagt att den hotar mänsklighetens existens.

Den sittande presidenten har inte gjort en plan för att bromsa klimatförändringen. National Geographic har däremot gjort den tidslinje där beslut som presidenten fattat och som påverkat miljön och klimatet negativt ritats upp.

Själva funderar vi på att göra oss av med bensinbilen.

Hälsningar från Santa Monica,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *