Peppe bloggar om livet på västkusten

Los Angeles,Okategoriserade,Samhälle,skola,USA

Amerikanska skolor som samlar in pengar

15 okt , 2018, 20.44 peppe

 

Kära läsare,

kommunala skolor är gratis för eleverna, men ”gratis” innebär också att föräldrarna donerar valfria summor pengar varje år och ställer upp på olika sorts välgörenhetsuppdrag. För några veckor sedan ordnade föräldrarna i grannskolan en fest för att samla ihop pengar för olika skolprojekt inom bland annat konst och musik. Alla var välkomna att bidra med något och listan fylldes upp fort.

En mamma erbjöd yoga hemma i trädgården (80 dollar), en annan glasskalas på hemlagad glass (30 dollar per barn), någon ägde en byggnad i Downtown Los Angeles och serverade mat och vin för vuxna (150 dollar), ifall man ännu inte har planer för påsken ordnade en familj med stor trädgård en äggjakt (20 dollar), meditation i trädgården (30 dollar), Olympiska spel för vuxna inklusive middag (130 dollar), taekwondo för barn (30 dollar), skattjakt på The Getty (80 dollar) och så vidare. Listan verkade aldrig ta slut.

De flesta upplevelser och evenemang blev slutsålda och skolan lyckades samla in nästan 80 000 dollar. En ganska imponerande summa om ni frågar mig. Det säger såklart en hel del del om föräldrarnas förmåga att betala för underhållning för sig själva och sina barn. I en dyr stad som Santa Monica och en dyr stadsdel finns det ingenting konstigt med att betala 80 dollar för en skattjakt. Och pengarna går till ett gott ändamål.

Ändå kan jag som är uppvuxen enligt den finländska skattefinansierade modellen, där man på sin höjd samlade ihop pengar för lägerskola genom att ordna basar med hembakt och -stickat, inte låta bli att höja på ögonbrynen åt pengarna som rullar omkring i de här amerikanska skolorna.

Hälsningar från Santa Monica,

Peppe

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *