Peppe bloggar om livet på västkusten

finlandssvenska,Kultur,Resa

Boktips från bokmässan

2 okt , 2018, 17.57 peppe

 

Kära läsare,

nyss hemkommen från bokmässan i Göteborg tänkte jag tipsa om lite höstläsning. När man jobbar som moderator/författare/journalist på mässan hör det till att man ska klaga på hur tungt det är och hur långa dagarna blir. Det stämmer i och för sig, men jag tror att de allra flesta också älskar stämningen och upplägget. Själv kan jag bli alldeles pirrig av lycka när jag tänker på alla böcker och framförallt alla människor som dyker upp för att de älskar böcker.

Nu när kvällarna blir allt mörkare och inomhustiden ökar rekommenderar jag att skippa Netflix-serien nån gång i veckan och istället läsa en bok. Läsning ger ett ökat välbefinnande.

Finlandssvenska Ellen Strömbergs ”Jaga vatten är en väldigt bra debut om vännerna Rakel och Hanna som försöker orientera sig i en tid mellan ungdom och vuxenvärlden.

Låt oss hoppas på det bästa är en biografisk historia om hur Carolina en dag hittar sin sambo död i sängen. Hur förklarar man något sånt för ett barn, hur går man vidare och vad hände före och efter. Rättigheterna Carolina Setterwalls bok har sålts till nästan trettio länder.

För er/oss som läste Berts dagbok på 1990-talet är Kaj Korkea-ahos och Ted Forsströms ”Zoo #2 Hjärtattack” än ännu roligare och MYCKET uppdaterad skildring av hur det är vara kille och gå i högstadiet. Läs den själva och ge den till tonåringar i er närhet.

Kvinnan som walraffade innan begreppet fanns: ”Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström” av Fatima Bremmer. En mycket fin, inspirerande, rolig och sorglig skildring av hur det var att vara kvinna och journalist i Sverige i början av 1900-talet.

Är det högläsning för barnen ni är ute efter ligger Karin Erlandssons ”Pärlfiskaren” och ”Fågeltämjaren” i Astrid Lindgrenklass. Mycket älskade hemma hos oss.

Den oerhört produktiva Jenny Jägerfeldts ”Comedy Queen” är en otroligt välskriven ungdomsbok om humor och död och att växa upp (rättigheterna såldes nyligen till Tyskland). Nu har Jägerfeldt kommit ut med en minst lika bra vuxenbok ”Blixtra, spraka, blända” om att kallas barngeni, ge ut en hyllad debut, leva rock’n roll-liv, krascha och försöka finna sig själv igen. Den är tjock och bra.

Varje år verkar det vara en manlig författare som alla kvinnor är lätt förälskade i. För några år sedan var det Karl-Ove Knausgård, i år fick Jonas Hassen Khemiri äran. Khemiri verkar dessutom vara en oerhört sympatiskt och hans senaste bok ”Pappaklausulen” om fäder, mödrar, barn och farföräldrar är väldigt bra.

För er deckarälskaren rekommenderar jag att gräva där ni sitter och läsa finlandssvenska Eva Frantz, hennes böcker är minst lika bra som de allra flesta svenska deckarna. Heidi Hakalas ”Bara lite till” en roman om att vara ung och duktig i prestationssamhället.

Vet ni vad, det här blogginlägget räcker inte tillnärmelsevis till för att tipsa om alla bra böcker jag snubblat över under året som gått. Jag återkommer med en ny tipslista om några veckor. Tills dess får ni gärna lyssna på podden Mellan raderna med Jihde och Öhman som varje vecka diskuterar böcker och läsning, kultur och samhälle.

Hälsningar från köksbordet,

Peppe

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *