Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism,Stockholm

Pappor kan också packa

24 jun , 2018, 11.02 peppe

 

Kära läsare,

när jag skriver det här är midsommarhelgen över och många kvinnor runt om i landet avger antagligen en lättnadens suck. Midsommaren är, precis som ofta resten av semestern, full av förväntningar inte bara på vädret, utan också på maten och sovplatserna på stugan, att alla i familjen har med sig tillräckligt och rätt sorts kläder, att passen är nedpackade ifall man firar utomlands, matsäck, mjölk för de minsta och tusen andra småsaker som förvandlas till storsaker när de inte finns.

Det finns forskning som visar att när män kommer hem från jobbet sjunker deras stressnivåer, det motsatta gäller kvinnor. Det är nämligen då dagens andra pass, det oavlönade, påbörjas. Familjen ska få mat, läxor ska läsas, tänder borstas på de minsta, hemmet ska städas och plockas och kläder ska tvättas. Trots att Norden hör till de mest jämställda platser på jorden är det fortfarande mest kvinnor som sköter om markservicen på bolaget familjen.

Detsamma gäller antagligen semestern. Det är generellt mammorna som ser till att semestern flyter på så friktionsfritt som möjligt. Ni som lever i barnfamiljer kan se över vem det är som har koll på kalendern och försöker matcha sommarlov med semester, fritidsaktiviteter, barnläger, utlandsresor, mor- och farföräldrar. Vem är det som packar väskorna inte bara för sig själv, utan också för barnen. Vem som planerar menyn då det kommer gäster till stugan och som koordinerar mat, lakan och handdukar med övernattningsgästerna. Om svaret är att det är mamman i familjen som ansvarar över det praktiska kan det löna sig att se över arbetsfördelningen. Mammor gillar nämligen också att ta det lugn och behöver också varva ner.

Mitt råd är följande: Dela på de praktiska uppgifterna, pappor kan faktiskt också packa barnens väskor. Strunta också i att skapa den perfekta instagrambilden. Den existerar nämligen inte. Gå där ribban är lägst, laga de enklaste recepten, välj de minst avancerade aktiviteterna och sänk kraven på prestation. Sommaren ska vara lugn och avslappnande, inte ytterligare en stressfaktor.

Hälsningar från en som firat midsommar på balkongen i Stockholm,

Peppe

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *