Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

I Finland pratar man finska och i USA engelska

3 maj , 2018, 20.23 peppe

 

Kära läsare,

Utanför åttaåringens skola kom det fram en liten kille och frågade om vi kunde ryska. Det var nämligen en rysktalande dam som hade pekat på killen och sagt något på ryska med sur röst. Killen ville såklart veta vad damen sade. Vi kunde tyvärr inte hjälpa honom så kommentaren fick bli ett mysterium. En pappan som stod bredvid oss tog det inte lättvindigt. Han hetsade upp sig och sa att han blir så förbannad på utlänningar som pratar sitt eget språk med amerikaner. Har de nåt att säga kan de säga det på engelska så alla förstår! Jag konstaterade att JAG var en utlänning som pratade ett annat språk, men pappan sa att det var en annan sak. Hur förstod jag inte riktigt.

Först kunde jag inte identifiera min känsla av obehag av kommentaren kring att man i USA ska tala engelska, men när jag kom hem slog det mig att det ju var en klassisk: ”Suomessa puhutaan suomea”, en kommentar finlandssvenskar och alla andra med som talat annat språk än finska i spårvagnen i Helsingfors med största sannolikhet hört.

Jag antar att det i det här fallet handlade om någon sorts subtilt dåligt självförtroende hos den enspråkiga pappan. Att andra människor (”utlänningar”) har en fördel eftersom de kan prata ett för honom hemligt språk. Det fick mig också att inse vilken enorm rikedom det är att växa upp i ett land med ett pyttelitet språk och därför vara tvungen att lära sig tala annat än sitt modersmål. Jag brukar säga att jag pratar svenska, finska, engelska och spanska. Men handen på hjärtat börjar min spanska försvinna, det är över tio år sedan jag bodde i Argentina (tipsa mig förresten om bra språkapp, ej Duolingo eller Rosetta Stone). Har läst tyska i sex år och franska i två, men det skulle vara en lögn att säga att jag pratar dem.

Angående den amerikanska pappan så pratar nästan hälften av Los Angeles invånare spanska som förstaspråk, 350 000 kinesiska, sen kommer koreanska, persiska, vietnamesiska, armeniska osv  Kalifornien är långt ifrån enspråkigt. I USA talar man inte bara engelska, men det är kanske svårt att förklara för någon som bara kan ett språk.

Hälsningar från USA,

Peppe

 

, , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *