Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism,USA

Tid är pengar: Jobba mindre

2 maj , 2018, 01.46 peppe

 

Kära läsare,

under helgen hälsade jag på kompisar i New York och fick en tankeställare kring vilket slöseri med resurser det amerikanska samhället upprätthåller. Här är det inte ovanligt att en hel medelklassfamilj lever på bara en lön. Folk tjänar mer, eller rättare sagt, MÄN tjänar mer (kvinnans dollar är ca 79 cent) och eftersom USA inte har någon federalt lagstadgad föräldraledighet är det nästan alltid mammorna som stannar hemma och tar hand om barnen. Att daghem/förskola är väldigt dyrt (i vårt område i LA får familjer punga ut med mellan 1500-2000 dollar för ett barn i månaden, det är knappast hemskt mycket billigare i New York), arbetsdagarna långa och semesterdagarna få är det ekonomiskt enklare att en förälder stannar hemma.

Många av dessa kvinnor har examen från universitet och flera års arbetserfarenhet i bagaget, de stannar hemma tills barnen börjar middle eller till och med high school och har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden efter att ha varit frånvarande tio-femton år. Vilket slöseri med hjärnkapacitet. Nu säger jag inte att det ultimata är att kvinnor och män jobbar hela tiden. Tvärtom kunde USA snegla på den nordiska modellen med föräldraledighet, subventionerad barnvård och fem-sex veckor semester. Jag är säker på att det amerikanska samhället skulle må bättre om normen inte var 12 timmars arbetsdagar och två veckors ledighet om året.

Min svenska kompis sa att det i Stockholm sakta, men säkert börjar sprida sig en trend där folk jobbar mindre. Det blir allt högre status att gå ner i arbetstid och se över sin konsumtion. Orsaken till att vi jobbar så mycket handlar ju inte sällan om att ha råd att konsumera mycket, bo stort, resa långt och visa upp statusprylar. Frågan är om det verkligen är värt att tillbringa så mycket tid borta från familj och vänner för att ha råd att konsumera enligt högstatusnormen.

Lite färre arbetstimmar åt männen och lite fler avlönade (!) arbetstimmar åt kvinnorna, mer semester åt alla och skatter som riktas mot att jämna ut samhällsklyftorna. Det är min amerikanska dröm.

Hälsningar från Amerika,

Peppe

Läs också

2 kommentarer

  1. Annika Ostman skriver:

    Tänk vad skönt att låta folk göra egna val som inte styrs av staten. Vill man ha det som i norden så är du säkert välkommen att flytta tillbaka dit. Jag och min familj föredrar friheten att vara sin egen lyckas smed, speciellt i jämförelse med lagstadgade fördelningar av sysslorna i hemmet varje dag i veckan. Har man inte råd med dagis får man utbilda sig och jobba mer, det går inte att såsa omkring. Varför bor ni här om du uppenbarligen inte trivs?

    • peppe skriver:

      Ja du Annika, nu får du läsa den här bloggen lite noggrannare och kanske granska dina egna privilegier lite. Att tro att alla människor (speciellt i USA) lyckas genom vara ”sin egen lyckas smed” är väl ändå ganska naivt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *