Peppe bloggar om livet på västkusten

poolekonomi,Uber

Uber för sparkbräden

26 apr , 2018, 06.52 peppe

 

Kära läsare,

först kom stadscyklarna, sedan Uber och Lyft och nu är det som om dessa fenomen förökat sig och fått det elektriska sparkbrädet Bird. Det är en före detta chefer på Uber som spånat fram det här fortskaffningsmedlet som några månader senare dök upp överallt i Santa Monica. Precis om Uber behövs inga kontanter eller kort, istället betalar man sin tur genom en app. En tio-femton minuters utfärd kostar några dollar och mycket längre än så lönar det sig inte att åka eftersom Bird inte susar fram fortare än 20 km i timmen. Däremot är det perfekt om man har bråttom till ett möte och noterat att det tar längre än beräknat att promenera.

För att hitta den närmaste Birden är det bara att kolla på appen och vanligtvis krävs det inte mer än en promenad på några minuter. Sparkbrädena finns verkligen överallt. Appen visar också hur mycket batteri som finns kvar. Har man en längre tur framför sig kan det löna sig att välja en med mer än 10 procent. Lokalbor kan tjäna en liten hacka genom att anmäla sig som frivilliga laddningsstationer.

De första veckorna åkte unga och gamla hejvilt kring stan. Sedan påminde polisen Birdförarna om att den som inte bär hjälm kommer att få böter och ordnade hjälmrazzian. Lite senare informerade myndigheterna förarna om att det också är förbjudet att åka fler än två på Birden, att chauffören måste vara minst 18 och ha körkort och att det är förbjudet att åka på trottoaren. I stadsbilden är det ändå få som verkar bry sig om detta.

Själv åkte jag min första Bird redan i höstas. Mest bara för att testa manicken. Några månader kom den väl till pass när jag var sen för en intervju. Vid det här laget var jag medveten om att polisen fångade hjälmlösa förare, men hade ingen hjälm med mig så det blev en nervös utfärd för en annars laglydig person som jag. Klarade mig lyckligtvis och det första jag gjorde när jag kom hem var att beställa en hjälm. Bird skickar nämligen ut såna gratis. Allt för att folk ska fortsätta åka.

Hälsningar från Santa Monica,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *