Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

Uber istället för ambulans

12 apr , 2018, 02.23 peppe

 

Kära läsare,

För några veckor sedan hade jag angina. Jag väntade så länge jag kunde med att uppsöka vård, men när jag knappt hade fått ner en bit mat på fem dagar på grund av svullen hals beslöt jag mig till slut för att kontakta en läkare. Eftersom min man befann sig på arbetsresa och jag inte hade lust att ta med två barn till hälsovårdscentralen testade jag Doctor on Demand. En doktorapp i stil med svenska Kry. Jag fick en tid samma dag och pratade med en läkare över något som mest påminde om Skype. Fick en diagnos och penicillin. Doktorn kostade en femtiolapp. När jag skulle hämta ut medicinen på närapoteket uppskattade jag att det skulle kosta nånstans mellan 50-500 dollar. I det här landet vet man aldrig. Det blev 24 dollar för en tio dagars penicillinkur. Allt utan försäkring.

Det amerikanska hälsovårdssystemet är komplicerat. Obamacare (eller The Affordaable Care Act som den officiellt hette) handlade om att alla amerikaner skulle få sjukförsäkring. Det ledde till att fler blev försäkrade, men också att det för vissa blev dyrare. Våra grannar, en trebarnsfamilj, betalde drygt 2500 dollar i månaden för bara sjukförsäkringen.  Sjukförsäkringen innebär inte att all sjukvård automatiskt är gratis. Självrisk tillkommer alltid och är oturen framme till den grad att man är tvungen att ringa efter ambulans kan prisen landa på olika summor. Också ambulanserna är privata och är den närmaste en som inte faller in i ens sjukförsäkringsplan kan det kosta patienten fyr- eller till och med femsiffriga summor.

Ambulansanvändingen har gått ner med sju procent sedan Uber kom in på marknaden, enligt en undersökning gjord i 800 amerikanska städer. Uber är inte bara billigare, utan också oftast snabbare på plats. Uberchaufförerna är inte stormförtjusta. I ett land där folk stämmer varandra till höger och vänster är en riktigt sjuk passagerare en mardrömskund.

Tacka vet jag Finlands skattefinansierade sjukvård.

Hälsningar från USA,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *