Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Länge leve den finländska skolmaten!

31 jan , 2018, 22.12 peppe

 

Kära läsare,

När jag jag i skola i Finland kan jag inte påstå att jag älskade lunchmaten. Makaronilåda och spenatplättar fick en tumme upp, medan den oftast ganska torra risotton med små kuber till morötter och rynkiga ärter slank ner med lite ansträngning. De dagarna då det serverades Janssons frestelse åt jag bara knäckebröd. Som förälder till ett barn i amerikansk skola skickar jag idag en tacksam hälsning till det finländska skollunchen. Säga vad man vill om den, men den var inte vara genomtänkt (måste man klaga på nåt kunde de vegetariska alternativen ha varit fler) och gratis för barnen.

det amerikanska skolsystemet bjuder inte på lunch, antingen tar barnen med sig en egen ”lunchbox” eller så köper de lunch i skolans cafeteria. Magnus är luchansvarig i vår familj och oftast packar han ner två smörgåsar, gårdagens middagsrester eller svänger förbi en affär och köper en liten låda med sushi åt barnet. De andra barnen äter allt mellan vårrullar, till mackor och inte sällan nåt slags fruktgodis som i praktiken är godis, men som marknadsförs som ”baserat på riktig frukt”. Eftersom Vidars bästis är extremt allergisk för nötter sitter de vid ett nötfritt bord och äter sin lunch. Här får inga mackor med jordnötssmör och sylt existera.

Väljer man att att lunch i kafeterian serveras antingen pizza, ostsmörgås, friterad kyckling, osthamburgare, quesadilla, bagels och såklart dessert i form av chokladkex, glass, ugnsbanan eller jordgubbsparfait. Om man ska vara krass går färgskalan generellt i olika nyanser av beige. Att äta i cafeterian kostar 2, 30 dollar per lunch. Det kanske inte låter så dyrt, men fem dagar i veckan blir det ändå en nätt summa.

Och säga vad man vill om den där torra risotto, men föreställer mig ändå att den hade lite mer näring i sig än en osthamburgare. Länge leve den finländska skolmaten!

Hälsningar från Santa Monica,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *