Peppe bloggar om livet på västkusten

Los Angeles,USA

Du är inte det du äter

13 Nov , 2017, 03.50 peppe

 

Kära läsare,

det finns få saker som engagerar medelklassen och uppåt så mycket som mat. Mat är inte bara näring, utan också en form av identitetsskapande och gud nåde den som vågar kritisera den andra val av måltid. När stadsfullmäktige i Helsingfors föreslog en vegetarisk dag i veckan fanns det folk som blev alldeles ursinniga.  Bara i statsfullmäktige föregicks förslaget av en het, flera timmar lång debatt. Stämningen i kommentarsfälten internet över var föga överraskande inte så mycket bättre.

Debatten kring en vegetarisk kost handlade inte om rationella argument som hälsa och miljö, utan fördes på ett känslomässigt plan där de som ätit kött hela livet kände sig utmanade och mer eller mindre direkt kritiserade.

I en ideal värld skulle mat och identitet inte gå hand i hand, men det är lättare sagt än gjort. Också i USA backar köttätare inför att slopa sina älskade biffar samtidigt som de flesta (åtminstone här i Kalifornien) är medvetna om att det varken är etiskt eller miljömässigt hållbart att äta kött varje dag, ibland till och med flera gånger om dagen. Den perfekta lösningen på detta vore att skapa kött som inte kommer från djur och det har nu flera Silicon Valley-start ups börjat med.

Hamburgarna gjorda på produkter enbart från växtriket är inte de vanliga bön- eller kikärtsburgarna vi är vana vid. Bland annat start up-företaget Impossible Food gör växtbaseratkött som till den grad påminner om animaliskt kött att det till och med blöder (rödbetassaft). Smaken och konsistensen är precis som kött.

Nu kanske ni skakar på huvudet och säger att det köttlösa köttet inte har någon framtid, men multimiljonärer som Richard Branson och Bill Gates investerar stort i bland annat Memphis Meats som gör hel veganskt kött. Egentligen är det självklart i ett framtida, civiliserat samhälle ska vi inte slösa bort enorma mängde vatten och grödor på djur bara för att sedan äta dem. Vi och jorden har helt enkelt inte råd.

Hälsningar från Kalifornien,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *