Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Sjukvården är för de rika

14 okt , 2017, 19.27 peppe

 

Kära läsare,

presidenten har gjort sitt yttersta för att slopa Obamacare, sjukförsäkringssystemet som skulle ge så många amerikaner som möjligt sjukvård, och i veckan meddelade Vita huset att försäkringsbolagen inte längre ska få subventioner för att ta hand om mindre bemedlade amerikaner. Samma vecka går jag som vanligt på ridlektion. Vi övar galoppombyten och plötsligt jag ser hur en av hästarna rusar iväg, bockar och snubblar sedan så hela ekipaget ligger på marken.

Det är min vän Frida på hästryggen och jag ser hur hon trycks upp mot staketet som omringar ridplanen och sen fastnar med benet under hästen. Hästan är snabbt tillbaka på benen. Frida ligger kvar en stund, men stiger sedan upp hon också. Hon är chockad, jämrar sig och är orolig över inre blödningar. Vi kommer överens om att det är bäst att ta henne till ett sjukhus. Frida är inte i stånd att köra så jag sätter mig bakom ratten medan medan hon har väldigt ont ligger och snyftar på baksätet i bilen.

Vårdpersonalen på sjukhuset säger att de måste ta emot alla patienter och inte får fråga om den skadade har försäkring. När en sjuksköterska kommer in och säger hon bokat blodprov, urinprov, magnetröntgen och en massa annat ringer Frida sin försäkringsmäklare. Mäklaren säger att sjukhuset antagligen försöker boka in så många undersökningar som möjligt för att kunna skicka en fet räkning till försäkringsbolaget och ifall försäkringen inte täcker just det här sjukhuset -patienten. Eftersom slutsumman kan bli sex siffror lång innebär det att skuldsätta sig för resten av livet.

Mäklaren rekommenderar min väninna att ta sig till ett annat sjukhus längre bort som hennes försäkring garanterat täcker. Läkaren låter oss motvilligt åka iväg, men först efter att Frida skrivit under ett papper där hon bekräftar att hon åker på eget ansvar, mot läkarens rekommendationer.

Jag hjälper Frida in i bilen och vi kör från östra Los Angeles till den västra sidan. Det är fredag eftermiddag och trafiken är tät. Trekvart senare kommer vi fram  till UCLA, ett sjuhus Frida vet att tar hennes försäkring. På UCLA blir vi väl emottagna och Frida får den vård hon behöver.

Den här historien slutar lyckligt, men får mig att längta till det finländska hälsovårdssystemet där alla får vård oberoende av försäkring och förmögenhet.

Hälsningar från Los Angeles,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *