Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Livet är en skola

18 jul , 2017, 10.09 peppe

 

Kära läsare,

I den här bloggen har jag skrivit en del om hur osjälvständiga många amerikanska barn r jämfört med de nordiska. Magasinet Filter skriver om barns lek, och jag vill minnas att podcasten This American Life också hade ett avsnitt på ungefär samma tema för en tid sedan. Alltså om hur inrutat barnens tid är nuförtiden och om hur extremt mycket friare det var för 30-40 år sedan. Texten handlar om hur lite frihet barnen har idag, eller de har frihet att välja kläder, mellamål, resemål på semestern, men väldigt lite frihet att röra sig och leka utan vuxens inblandning. På fritiden är ungarna uppbokade på olika aktiviteter som fotboll, gitarrlektioner eller gymnastik. Det här är oroväckande enligt, professor Birgitta Knutsdotter Olofsson, eftersom leken är otroligt viktig för barnens lärande.Knutsdotter Olofsson påpekar hur viktig speciellt den fria, okontrollerade uteleken är.

På förskolan i USA är barnen vanligtvis fem år gamla när de börjar. De har lektioner i fyra-fem timmar varje dag och det är en självklarhet att de ska kunna läsa, skriva och räkna när sommarlovet börjar. För att ungarna säkert ska hänga med erbjuder vissa dagis (preschools) också undervisning i läsning, skrivning och matematik för att vara välförberedda inför förskoleskolstarten. Livet är bokstavligen en skola och barnen har ständigt vuxet sällskap. I USA blir man anmäld till socialen om barnen går ensamma till skolan och ungarna blir vanligtvis skjutsade fram tills de själva får körkort. Det är antagligen skillnad på stad och landsbygd, men ni fattar. Många föräldrar är rädda för att barnen ska utsättas för brott, men precis som när det kommer till kvinnomisshandel, är den allra farligaste platsen, statistiskt sett, hemmet. Tyvärr cirkulerar det ändå väldigt mycket rädsla bland folk, man har till exempel stenkoll på hur många sexualförbrytare bor i området (det är offentliga uppgifter). För att beskydda sina barn begränsar man deras lek.

Men ironiskt nog är det genom lek, inte genom undervisning, som barnen i de yngre åldrarna lär sig. Ett annat problem för leken är inte bara att föräldrarna hela tiden befinner sig i närheten, utan också att antalet grönområden minskar i städerna och att barnen är förpassade till endast lekparker.

Hälsningar från Stockholm,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *