Peppe bloggar om livet på västkusten

Stockholm

Sommarens elva bästa böcker

13 jul , 2017, 09.25 peppe

 

Kära läsare,

i augusti ska jag moderera några diskussioner och intervjua ett antal författare på deckarfestivalen Crimetime Gotland. Därför sitter jag nu och plöjer igenom en massa deckare. När jag pausade för att kasta ett snabbt getöga på Facebook märkte jag att folk frågar efter bra sommarläsning och tänkte att jag kunde vara till någon nytta här. Vid sidan om deckarläsandet har jag ju under de senaste åren gjort en podcast om läsning och böcker. Mellan raderna med Jihde och Öhman är alltid fullspäckat med lästips. För er som inte hinner kasta er över en podd kommer här en listan med tio riktigt bra böcker att läsa i sommar.

 1. Presidentens hustru” av Curtis Sittenfeld är en fiktiv berättelse om Laura Bush (alltså Georg W Buch’s fru) och hennes väg till att bli presidenthustru. En kärlekshistoria om Över- och medelklassklassamerika, om amerikansk politik och om den liberala Laura Bush som lever med sin konservativa och troende presidentman.
 2. Se mig Medusa” av Torkil Samhaug är en splitterny och och klassisk, men mycket välskriven deckare om en norsk läkare som plötsligt är den enda gemensamma nämnaren då två kvinnor hittas mördade. Välskriven blandvändare.
 3. ”De förklädda kvinnorna i Kabul” av Jenny Norberg. En riktigt bra, välskriven och spännande dokumentärroman. Nordberg skriver om ”bacha posh”, flickorna som kläs ut till pojkar av föräldrar som har ett desperat behov av söner. Om Afghanistan, könsroller och politik. Vill minnas att Nordberg skrivit ett reportage om vad som hände sen, för er som inte fått nog alltså.
 4. ”Difficult women” av Roxane Gay är en en otroligt välskriven och underfundig novellsamling av feministen och författaren Roxane Gay. Jag imponeras stort av Gays förmåga att hitta på galna historier och alltid knyta ihop dem på ett snyggt sätt.
 5. Drick värmen ur min hand” av Bengt Olsson. Låt inte den något pretentiösa titeln skrämma bort er. Detta är en fin kärlekshistoria, som kanske inte alls är en kärlekshistoria utan mer en vardagsskildring om vänskapen med en hund.
 6. ”Bitterfittan 2” fortsättningen på Maria Svelands hyllade roman om omöjligheten att leva jämställt i en barnfamilj. Tvåan handlar om parförhållandet och hur en kvinna som skilt sig är en farlig kvinna. Som vanligt har Sveland ett tydligt budskap och väver in det i en snygg roman.
 7. ”Världens vackraste man” av Lena Ackebo. Två systrar, den ena pensionerad lärare, den andra hemmafru, åker till Mallorca på semester. Om syskonskap, minnen som avviker från varandra, avundssjuka och att bli kär på gamla dar. Så bra! Jag avslutade precis uppföljaren ”Kära Barbro” som handlar om den ena systern. Nästan lika bra, men annolunda.
 8. ”Hemmet” av Mats Strandberg är en skräckhistoria om det okända och att förlora sig själv. Förvänta dig mer obehaglig stämning än blod och inälvor (som i Strandbergs ”Färjan” som gjort att jag aldrig mer kan njuta av att åka Sverigebåt).
 9. ”Ett litet liv” av Hanya Yanagihara. Fyra vänner i New York, en av dem har en hemsk hemlighet. Om universitetslivet, klass och vänskap på östkusten i USA. En tegelsten, men den bästa tegelstenen du läser i sommar.
 10. Störst av allt” av Malin Persson Giolito. En kriminalroman om en skolskjutning i Djursholm. Mycket lite blod, men däremot klasskildringar i dagens Stockholm och ett helt äkta tonårsspråk.
 11. ”Berättelse om ett äktenskap” av Geir Gulliksen handlar om att alla äktenskap och skilsmässor är unika och exakt likadana. En man blir lämnad av sin hustru och försöker se sitt havererade äktenskap genom hennes ögon.

Och kom nu ihåg att börja läsa böcker efter en paus är som att börja träna. I början är det trögt och jobbigt, men när man väl är inne i det löper det på och känns underbart.

Hälsningar från Stockholm,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *