Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Hemlösa äldre damer

3 apr , 2017, 23.25 peppe

 

Kära läsare,

jag har förut skrivit om hur it-miljonärer gjort San Francisco till en av landets dyraste städer att bo. Hur hyresgäster vräks då de inte kan betala det som värden bedömt att är marknadsvärde på lägenheten och om hur detta lett till att San Francisco blivit en allt mer homogen stad. För några veckor sedan var jag uppe i norra Kalifornien för att göra ett reportage om att det är exakt femtio år sedan Summer of Love. Jag passade på att göra lite research och lärde mig att SF blir allt vitare, rikare och har allt färre barn. Staden är den storstad i USA med minst antal barn per invånare i hela USA.

När jag läste detta skickade jag en tacksam tanke till min Los Angeles, här finns det i alla fall barn och mindre av en monokultur. Sedan läste jag den här texten i Los Angeles Times om en dam, snart åttio år gammal, före detta husägande medelklass, som nu för tiden bor i sin bil tillsammans med två hundar.

San Francisco skickar ut alla som inte är övre medelklass med en fet lön, medan Los Angeles har gått om New York som den stad med flest hemlösa i USA. Att det blir allt vanligare med äldre utan hem. Damen som reportaget handlar om förlorade allt i bostadskraschen för snart tio år sedan. Hon hade investerat i två små hus i Arizona, bodde i det ena och hyrde ut det andra. När hyresgästerna försvann kunde hon inte betala av på lånet till banken. Sedan förlorade hon sin husbil. I dag sover damen i sin personbil och får en gratis lunch tack vare frivilligarbetare. En stor del av USA:s sociala skyddsnät (om man ens kan tala om ett sådant) sköts genom volontärarbete. Hon letar nu efter jobb.

Om det finns någon sensmoral är det att precis som San Francisco har Los Angeles också stora problem med hemlöshet. Och att vi hemma i Finland inte ska bryta ner vårt välfärdssamhälle.

Hälsningar från Kalifornien,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *