Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Samsova: Mord eller mys

29 mar , 2017, 06.08 peppe

 

Kära läsare,

När jag senast hälsade på min barnmorska såg jag att det fanns en babybox på mottagningen. Jag var givetvis inte sen att kommentera att konceptet kommer från Finland, men när jag öppnade lådan märkte jag att den var helt tom. Barnmorskan sa att hon inte tycker den är så jättebra som säng alla påstår. Hon rekommenderade att man samsover istället för att lägga babyn i en box. Det är det bästa för för alla.

När vår barnläkare några dagar senare frågade om vi samsover med lilla Majlis svarade min man och jag lite svävande (det raka svaret skulle ha varit: ”Ja”). Läkaren sa att hon helst vill att vi lägger barnet i ett så kallat babynest om vi nu absolut måste ha ungen i sängen. Men tillade att för att undvika plötslig spädbarnsdöd finns det en gemensam överenskommelse bland barnläkare i USA att rekommendera en egen säng för barnet.

I morse läste jag en text på NPR, som handlade om att spädbarnsdöd inte är helt ovanligt i USA (ca 3500 stycken varje år) och att speciellt många nyblivna föräldrar, som inte har råd att köpa vaggor åt sina babyn, ofta samsover. NPR höll med vår barnläkare och sa att finns det en större risk för plötslig spädbarnsdöd då man sover med sin baby.

Stater som Alabama, New Jersey och Ohio delar nu ut de Finlandsinspirerade babyboxarna och passar samtidigt på att informera föräldrar om att babyn inte ska sova med en massa kuddar och gosedjur på grund av kvävningsrisk. För att få boxen måste de nyblivna mammorna och papporna kolla på en instruktionsvideo och svara på några frågor. Och eftersom alla gillar nåt som är gratis når man en stor publik.

Jag föreställer mig att babylådan i Finland till stor del är en gammal god jämlikhetstanke. Att alla babyn ska få ett paket med nödvändigheter och att ingen ska sakna sovpåse, febertermometer, vinteroverall och andra nödvändiga plagg och grejer. Att det där med egen säng liksom kommer längre ner på listan. Men om man undviker plötslig spädbarnsdöd genom lådan är det ju fantastiskt.

Hälsningar från Santa Monica,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *