Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism

USA är ett avskräckande exempel

21 mar , 2017, 18.26 peppe

 

Kära läsare,

Som ni säkert vet är USA det enda landet i väst som inte har någon federalt lagstadgad föräldraledighet. Det här är givetvis förödande för jämställdheten. När it-bolagen uppe i Silicon Valley började dela ut generösa ledigheter för nyblivna föräldrar (både för pappor och mammor) trodde man att trenden skulle sprida sig över resten av landet. Att också andra företag skulle inspireras. Så gick det inte alls. Antalet företag som idag erbjuder betald föräldraledighet har faktiskt sjunkit mellan 2005-2016 från 17 till 10 procent. Tidsperioden föräldrarna, who am I kidding mammorna, var hemma, sjönk från 15, 2 till 14,5 veckor.

Det här är ytterligare ett bevis på att jämställdhet inte sker av sig självt och att det till och med bromsas upp då man förlitar sig på att företagen själva ska bestämma. Som vanligt drabbas de svagaste. Inte de som jobbar inom teknologiindustrin i Silicon Valley eller de som har råd att ta ut besparingar och stanna hemma. Många amerikanska företag erbjuder ingen föräldraledighet alls, istället kan nyförlösta mammor stanna hemma på något som kallas tillfällig oförmåga att jobba. Detta ersätter bara mellan 60-75 procent av lönen och har en tidsgräns på åtta veckor.

Finland borde se USA som ett avskräckande exempel och istället införa en jämställd föräldraledighet. Lika många månader för mamman som för pappan och tar båda ut, säg sex månader var, belönas familjen med ytterligare sex månader. På så vis skulle det bli mer normaliserat för pappor att stanna hemma och kvinnans euro kunde få en chans att småningom bli lika mycket värd som mannens.

Ja och Google, Facebook, Netflix och Pinterest införde inte (enbart) föräldraledighet för att de är goda feminister. I sann kapitalistisk anda är det ett starkt argument i tävlan om de bästa arbetstagarna och så ger det såklart bra publicitet.

Hälsningar från Santa Monica,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *