Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism

Ingen lag ska bestämma över kvinnans kropp

1 mar , 2017, 07.36 peppe

 

Kära läsare,

eftersom det uppstor en diskussion kring abort och kvinnors rätt att bestämma över sina kroppar tycker jag att vi fortsätter på ämnet. Jag antar att de allra flesta av oss är överens om att en abort aldrig är en ultimat lösning, men ifall det ska vara lagligt eller inte skiljer tydligen våra åsikter åt.

Jag är alltid för kvinnans självbestämmande rätt över sin kropp. Det betyder givetvis inte att jag vill uppmuntra så många kvinnor som möjligt att abortera sina foster. Däremot betyder det att jag tycker att en kvinna som blivit gravid och inte vill fullfölja graviditeten ska få göra det på ett så säkert sätt som möjligt.

Ett abortförbud leder till att kvinnor ändå gör abort, men under osäkra och ibland rent av livsfarliga omständigheter. Som vanligt är det de mest utsatta kvinnorna, de fattigaste och ensammaste som drabbas värst. De förmögnare kan alltid åka utomlands eller köpa sig en säker abort.

Det finns otaliga exempel på länder med strikt abortlagstiftning, men en som är någorlunda aktuell är den i Texas där staten under 2014 stängde ner en stor del av sina abortkliniker (från 41 till 17 på bara några år. Texas är en enorm stat och medelkvinnan bor i medeltal cirka 200 km från närmaste abortklinik). Många kvinnor hade inte råd eller möjlighet att åka hundratals kilometer till en klinik och köerna på de få kliniker som fanns kvar var så långa att många graviditeter hann gå för långt för att en abort skulle kunna utföras.

Det här ledde till gör-det-själv-aborter där kvinnorna köpte medicinen bland annat cytotec, importerad från Mexiko, på marknader och medicinerade sig själva. Mellan 100 000 och 240 000 kvinnor i Texas mellan 18-49 har försökt göra aborter själva. Fortfarande köper många ”abortpiller” i Mexiko för att sköta aborten själva.

Jag tycker att det är fruktansvärt att kvinnor inte kan få en säker abort.

Hälsningar från USA,

Peppe

Läs också

6 kommentarer

 1. Elin skriver:

  Tydligen är vi överens om att abort inte är önskvärt. Oklart är ändå varför du inte tycker att abort är en ”ultimat lösning”? Vad tycker du att är dåligt med aborter? Det verkar ju som den perfekta lösningen: ett tryggt, lagligt sätt att avbryta den oönskade graviditeten. Jag skulle gärna höra hur du tänker.

  Om abort är fel, om det är att beröva livet av en människa, och om det dessutom är dåligt för kvinnan, borde det ändå vara lagligt så att de scenarier som du beskriver skulle undvikas? Det är definitivt en mångfacetterad fråga, speciellt med tanke på att olika länders abortlagar har varit ganska tillåtande sedan 1970-talet.

  ”Ingen lag ska bestämma över kvinnans kropp.” Det finns ändå lagar som gör detta, t.ex. får man inte skada andra med sin kropp, och efter brott kan man tvingas till fängelsetid. Så fullständig självbestämmanderätt över våra kroppar har vi inte. I de flesta fall är det förstås rätt att vi själva får bestämma över våra kroppar. Men hur passar din bloggtitel in i abortfrågan? Åtminstone måste det sägas, än en gång, att abort inte endast handlar om kvinnans kropp, utan också om barnets. Redan nu skyddar lagen i många länder fostret/barnet, fastän inte alltid från början av dess existens; detta är sant för många av USAs delstater och i Finland. Abortlagen bestämmer med dina ord således över kvinnans kropp. ”Ingen lag ska bestämma över kvinnans kropp”, men lagen bestämmer över det ofödda barnets kropp. Menar du att det inte borde finnas några som helst restriktioner då det kommer till abort?

  Du skriver också att kvinnor gör abort oberoende av förbud (fast Texas nog inte är det bästa exemplet eftersom abort där bara blev mindre tillgängligt, inte olagligt). Också om många illegala aborter skulle göras är det inte en tillräcklig orsak att inte olagliggöra abort. Så är det ju med all olaglig aktivitet – fast vi vet att det alltid kommer att finnas lagbrytare, måste lagen ändå finnas till för att beskydda den svagare parten. Det som gör abort annorlunda är, som du beskriver, de faror som kvinnor utsätts för om de själva försöker utföra en abort. Vi måste ändå komma ihåg att detta åtminstone delvis är självförvållat. Kvinnor måste inte utsätta sig för dessa risker, de måste för det första inte ha sex under omständigheter som kan leda till graviditet, och de kan välja att föda sina barn. Insatser borde givetvis göras på många plan och i stor utsträckning för att kvinnor inte skulle göra abort på egen hand. Det finns mycket mer att säga, men jag får lämna diskussionen här den här gången.

  • peppe skriver:

   Ber om ursäkt om jag varit oklar. Aborträtten är viktig eftersom det handlar om kvinnors rättigheter till sina egna kroppar är en självklar del av ett fritt och demokratiskt samhälle. Att jämföra aborträtten med att misshandla en annan människa med ”sin kropp” är inte jämförbart. Fortsättningsvis är ett foster på några veckor inte samma sak som ett barn (som du fortsätter att hävda). Jag var otydlig med formuleringen ”Inte ultimat lösning”. För många kvinnor ÄR det den ultimata lösningen i det livsskede de befinner sig i. Däremot tror jag inte att någon gör abort för nöjets skull.

 2. SMH skriver:

  ”Vi måste ändå komma ihåg att detta åtminstone delvis är självförvållat.” Ja, alltså helt självförvållat är det ju oftast inte – man brukar vara två om det!

  (Och när det bara är en är det ju våldtäkt och definitivt inte självförvållat .)

 3. Elin skriver:

  Det börjar bli smärtsamt tydligt att du inte vill ge denna diskussion en ärlig chans. Synd! Peppe, mitt problem är inte att du är för aborter, utan att du skriver om ämnet med skygglappar på och på ett ofta missvisande sätt. Du bjuder (förhoppningsvis emot din vilja) in dina läsare till att blint acceptera vad du säger – detta säger jag eftersom du inte svarar på mina frågor och inte motiverar dina påståenden. Du säger bland annat att det ”inte går att jämföra” en sak, och ett annat argument är ”inte hållbart”, men du beskriver inte med ett ord VARFÖR det är så. Jag försöker åtminstone ge klara orsaker för mina ståndpunkter, och jag hade hoppats att du hade gjort det samma.

  Jag gör ett sista försök. Du ogillar att jag kallar foster för barn, eftersom du påstår att det inte är samma sak. Men du har inte ännu beskrivit med ett enda ord varför det inte är samma sak. Jag har fört fram orsaker till min synpunkt om att människans livscykel börjar vid befruktning, och min poäng är just denna – att det handlar om en annan individ än kvinnan.
  Jag använder ibland ordet barn för att påpeka att det är ett mamma-barn förhållande som bryts i abort, att det handlar om kvinnans avkomma. Det är också som du vet väldigt vanligt för gravida kvinnor att tänka att de ”väntar barn”. Så detta informerar ibland mitt ordval. Sedan använder jag ibland ordet barn för att hänvisa till en ofödd som är så gammal att den kunde överleva om det föddes, och då givetvis skulle få barnstatus.

  Jag har inget emot att använda ordet foster när det handlar om en tidig graviditet. Jag har försökt att inte använda ordet ”barn” i syfte att manipulera eller missvisa någon. Däremot har jag med flera argument försökt påvisa att vi inte kan frånse det faktum att abort slutar ett mänskligt liv. Peppe, du verkar obekväm med detta. Jag hoppas att många läsare också är obekväma, och att de åtminstone ärligt skulle granska abortfrågan. Sedan kan vi komma till våra egna slutsatser, men min förhoppning är att alla får komma till sin åsikt väl informerad.

  • peppe skriver:

   Elin, jag har helt enkelt inte haft tid att svara dig längre, jag är inte alls obekväm med frågan. För mig är en kvinnas rätt att bestämma om hon vill avbryta en graviditet eller inte en självklarhet. Det finns många anledningar till varför en person väljer att avbryta en graviditet, och ingen är lämpligare att styra över detta val än personen själv. Jag tycker att det är ett ganska fult sätt att argumentera att kalla mina inlägg för ”skygglappar” du har fullständigt rätt till din åsikt gällande aborter, men jag är oerhört tacksam över att vi lever i ett land som ger kvinnor (och transpersoner som kan bli gravida) rätten att själva besluta om de vill ha ett barn eller inte.

   Aborträtten handlar om att tiotusentals kvinnor dör varje år på grund av att de själva eller andra utan medicinsk utbildning utför osäkra aborter på dem. Miljoner kvinnor drabbas av infektioner och andra problem på grund av osäkra aborter. I FN:s kvinnokonvention från 1973 finns en klausul om mänskliga rättigheter som handlar om att kvinnan ska ha rätt att bestämma över antalet barn och tidsrymden mellan dem.

   Som sagt, eftersom det råder yttrandefrihet får du såklart ha vilka åsikter du vill om abort, men jag är oerhört tacksam över att den finländska lagstiftningen inte tvingar kvinnor att fullfölja oönskade graviditeter. Allt gott!

   Abortfrågan handlar inte om när ett foster blir ett barn, det handlar om kvinnans rättighet att bestämma över sin egen kropp. Kvinnor som nekas abort nekas rätten till sexuell och reproduktiv hälsa.

 4. mike johnson skriver:

  Känsligt ämne, och var och en får besulta för sig själva vad som är rätt och fel. Men jag vill bara helt kort kommentera logiken i din blog. Håller helt med dig att en kvinna har total rätt över sin kropp, vare sig det gäller bröst modifikation, fettsugning, butt tuck, tatuering eller vad some helst, så bestämmer kvinnan om sin egen kropp. Men när vi talar om ett foster eller begynnelsen till en ny människa, så är det en helt annan sak. Det är två helt skillda kroppar med olika DNA, rätt till abort pga att fostret anses vara en del av kvinnans kropp är vetenskapligt oförsvarligt. Likaså, att aborter bör vara lagliga för att folk gör det ändå håller ej heller vatten. Med samma logik, så borde det också vara lagligt att råna banker … för vissa gör det ändå trots att det är olagligt. Den verkliga frågan som var och en måste ta moralisk eller religiös ställning till är, vilka obekvämligheter eller svårigheter är rimliga innan en kvinna kan anses vara berättigad till att ta livet av en annan människa. Rått, men sant.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *