Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Besviken på The Mindy Project

9 aug , 2016, 09.30 peppe

 

Kära läsare,

Den här sommaren har jag varit ledigare än på många år. Det har inneburit att jag läst minst tre böcker i veckan och plöjt igenom hur många tv-serier som helst. Jag har sett 1980-talsskräckhyllningen ”Stranger things”, vansinnigt roliga och elaka ”Difficult People”, årets bästa mordmysterium ”The Night of” samt den fjärde säsongen av ”The Mindy Project”. I The Mindy Project spelar komikern Mindy Kaling gynekologen som börjar jobba på en privat klinik, blir kär i en kollgea, får barn och gifter sig med honom. Det ÄR vanligtvis roligare än min korta sammanfattning förtäljer. Kaling är en professionell komiker (hon började som praktikant på Conan O’Brians kvällsshow och har arbetat sig upp i branschen), men i säsong fyra när hennes karaktär, Mindy Lahiri, blir mamma är det mer sorgligt än roligt.

Jag fattar att en amerikansk komediserie vill spegla det amerikanska samhället, men hittills har alla (14) avsnitt jag sett handlat om problematiken att Lahiri fått barn och att hennes man, barnets pappa, inte vill att hon ska jobba utan istället stanna hemma och ta hand om ungen samt gärna föda honom några till. Lahiri har precis öppnat en egen fertilitetsklinik och känner att hennes karriär blomstrar, hon har ingen lust att bli hemmamamma på heltid. Mannen insisterar. Fjorton avsnitt in och alternativet att pappan skulle stanna hemma med sitt barn finns inte på kartan. Det nämns inte ens.

Jag antar att det här inte är ett ovanligt scenario i amerikanska familjer, men eftersom USA:s är ett populärkulturkonsumerande land och Mindy Kaling kallas feministisk förebild hade jag hoppats på att hon eller någon annan vid skrivbordet hade snubblat över tanken att också män kan ta hand om barn. I ”The Mindy Project” får kvinnan välja mellan karriär och barn medan mannen kan ha allt.

Lyckligtvis finns det normöverskridande tv-serier som ”Transparent” (säsong 3 kommer i september), ”Broad City”, Catastrophe”, ”Orange is the new black” och ”Veep” för att nämna några. Se det som tips när kvällarna blir mörkare och soffan mer inbjudande.

Hälsningar från Stockholm,

Peppe

Läs också

2 kommentarer

 1. mormor skriver:

  Hej
  och tack för trevliga, tänkvärda och starkt beroendeframkallande blogginlägg. Tack också för bloggen Att förverkliga en dröm. Jag och barnbarnen har haft mycket nöje av bilden på den japanska toaletten!

  Jag har läst din bok Vackra människor, tyckte mycket om den. Det kanske kan intressera dig att veta, att Åbo stadsbibliotek på sin ingångssida har en lista över de mest reserverade böckerna på svenska. Jag brukar läsa den för att få inspiration. Din bok Livet & patriarkatet finns med på denna lista! Reserveringar 4, exemplar 1. Närmaste förfallodag 4.9. Om en stund kommer där att stå: Reserveringar 5, för jag ska sälla mig till beställarnas skara.
  Lycka till med allt!
  önskar Mormor

  • peppe skriver:

   Hej mormor,
   tack för den här fina kommentaren! Och vad roligt att du läst Vackra människor. Och tack för infot om Livet & patriarkatet, visste ej att det fanns en kö på boken. Kram och fin höst! Peppe

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *