Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism

Män, ställ er på barrikaderna!

12 jul , 2016, 19.59 peppe

 

Kära läsare,

här kommer en liten påminnelse till er som brukar skylla på invandrare eller bara ”individer som inte är som jag” när man lyfter upp problemet med sexuella trakasserier. Enligt forskarna Lars Jalmert och Maja Lundgren på ROKS, som organiserar Sveriges kvinnojourer är personer som tafsar unga och gamla, det är svenskar, fransmän och finländare. Det är män från alla samhällsklasser. Sexuella trakasserier är heller inget sommarfenomen på festivaler och det går inte att skylla på en särskild grupp.

”De som gör det här är män som tycker att de har rätt att göra det. Det är ett strukturellt problem”, säger Lars Jalmert.

När man konsumerar nyheter kunde man kanske tro att mängden sexuella trakasserier har ökat, så är det inte, däremot är det allt fler som vågar anmäla dem. Förr var det mer sällsynt att man anmälde en man som gav sig på en. Förr fanns det också en större skam i att bli utsatts för den här formen av våld. Skuldbeläggandet lever fortfarande kvar i någon mån, som när polisen efter Ruisrock insinuerade att kvinnor som var berusade hade sig själva att skylla. Detta är naturligtvis befängt. Ingen har rätt att ta på en annan människas kropp utan ens tillåtelse. Ett nej är alltid ett nej, och tystnad är inte samma sak som medgivande.

Alla män tafsar inte, men det finns män ur alla grupper som gör det. Så vem du än är finns det tyvärr antagligen någon i din bekanskapskrets som trakasserat kvinnor. Rört en kvinnas kropp på ett sätt hon tycker är obehagligt. Varför det: För att han kan. Han tycker att han har rätt att göra det.

Det som forskarna bekräftar är att det nästan alltid är kvinnor som tar upp problematiken med sexuella trakasserier. Män vill helst inte associeras med problemen.

Männen är rätt tysta, trots att det i allra högsta grad handlar om män och manliga attityder, menar Lars Jalmert. Många känner sig anklagade, och vill skjuta problemet ifrån sig och tala om förövarna som ”de andra”. Men männen behöver också diskutera detta” säger Jalmert.

Själv längtar jag efter den dag män ställer sig på barrikaderna och börjar jobba mot sexism och sexuella trakasserier. Fattar inte att det är så få som gör det nu. De män som fortfarande begår dessa övergrepp ger ju hela manssläktet ett dåligt rykte.

Hälsningar från Stockholm,

Peppe

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *