Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Unga vita män och masskjutningar

2 jun , 2016, 07.17 peppe

 

Kära läsare,

jag satt och åt frukost hemma hos en kompis is Brentwood när kompisen fick en notis på sin telefon. Meddelandet sa: Två döda i en masskjutning på campus i Los Angeles. Jag gick genast in på Twitter för att kolla om det var mitt gamla universitet USC eller kanske UCLA det handlade om. Det var UCLA. Jag surfade in på Facebook. Kompisar som pluggar på UCLA hade redan lagt ut meddelanden på Facebook om att de var trygga och oskadade. Jag läste att två personer dött i den här skjutningen. Det är på inga sätt den dödligaste. Förra året dog, eller snarare mördades, 475 personer medan 1870 skadades i masskjutningar på olika håll i USA.

Brentwood ligger bara tio minuter från UCLA och det tog inte länge innan nyhetshelikoptrarna började snurra över husen. Masskjutningar är drar fortfarande massor av läsare, lyssnare och tittare. Det beror antagligen på att vem som helst kan bli utsatt. I skolorna gör man övningar på hur man ska reagera ifall av en masskjutning. Den första regeln är att gömma sig. Lyckligtvis är det sällsynt att såna sker i lågstadieskolor.

Den gemensamma nämnaren bland de som utför morden är att de är unga vita män. Lite ironiskt med tanke på hur rädda amerikaner är för terrorister, som de likställer med män från Mellanöstern. Och hur många unga svarta män som många, inte minst polisen, automatiskt tror är farliga bara på grund av deras hudfärg.

Det finns undersökningar som visar på att vår kultur lär pojkar att aggressivitet är manligt och ett sätt att visa sina känslor. Att många unga mäns största skräck är att uppfattas som svaga individer. Det här är en förklaring till att unga män dominerar den hemska statistiken bland dem som begår masskjutningar. Så här säger Pete Simi som är professor i kriminologi vid Universitetet i Nebraska:

”I think we’re dealing with how we socially construct masculinity, and the extent to which being masculine means being aggressive,” adds Simi, the criminologist. ”It’s not a simple cause and effect, but it certainly sets up a context that makes men much more likely to engage in violent behavior.”

Det är knappast den enda lösningen, men det är dags att vi ser över den snäva, traditionella mansrollen och lär små pojkar att det är okej att visa och prata känslor, att också män får vara små och svaga och att våld aldrig är lösningen (kärlek börjat till exempel INTE med bråk).

Greetings from Amerika,

Peppe

Läs också

5 kommentarer

 1. Sanne skriver:

  Tips tips! The mask you live in på netflix!

  • peppe skriver:

   Tack! Har faktiskt sett den. Superbra! Min man fick en massa aha-upplevelser som jag själv, som gammal feminist, tyckte var ganska självklara.

   • Jan Cederberg skriver:

    Jag rekommenderar att lyssna på Ben Shapiro och hans kommentarer kring myten om det enormt rasistiska polisväsendet i USA. Vår kultur lär på intet sätt pojkar att döda människor för att de inte fick tillräckligt bra betyg (som var fallet vid UCLA). Mannen i fråga hade helt enkelt misslyckats i sina studier, detta kostade honom enorma summor pengar som han förmodligen aldrig skulle kunna betala av. Jag rekommenderar en tankeställare. https://youtu.be/FZSvcSkCF7w Fokusera inte på vad mördarna är, vita unga män. Fråga istället hurdana de är, vad de tänker. Jag tror det har mindre att göra med uppfostran till våldsamhet och mer att göra med uppfostran till känslomässig ömtålighet och ”entitlement”.

 2. Finlandssvensk på östkusten skriver:

  Var det fråga om en ung vit man på UCLA?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *