Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Landet täckt i socker

15 maj , 2016, 19.16 peppe

 

Kära läsare,

När jag besöker ett nytt land älskar jag att gå omkring i deras mataffärer och undersöka just den kulturens produkter. Det gjorde jag också när vi flyttade till Los Angeles. Jag strövade jag omkring i Whole Foods med stora ögon och kände hur det vattnades i munnen. Jag kändes mig som barnen i Willy Wonkas chokladfabrik. När det sedan var dags att betala för allt jag plockat på mig fick jag en smärre chock, men det är en annan historia.

Efter några år i USA blir jag fortfarande fascinerad över alla produkter, men också extremt frustrerad på hur en majoritet av matvarorna säljs med devisen: ”Noll fett!” Att hitta en vanlig yoghurt som inte är fettfri kräver en expedition mera hängiven än den Roald Amundsen gjorde när han reste till polerna.

Fettfri och noll fett betyder som de flesta av oss vet: Massor av socker. För finns det något som amerikanerna älskar så är det tydligen socker. I supermarketen några kvarter från mitt hem finns det inte ett enda alternativ till det jag hemma i Finland skulle kalla vanlig müsli, men hyllmeter upp och ner granola och sockrade flingor. Sockrade flingor är för övrigt den vanligaste frukosten för barn i USA. Cola och andra läskedrycker ges praktiskt taget bort gratis, så billiga är det och när man ska plocka ihop snacks för barnens lunch är det i praktiken godis som erbjuds. Fast godis i förpackningar med stora bilder av bär och ett löfte om fibrer. Det enda som egentligen är säkert att äta är varor utan innehållsförteckning, alltså frukt, grönsaker, fisk och kött (om man äter sånt). Stannar vi några år till och är oförsiktiga kommer hela familjen att utveckla diabetes.

Det ironiska är att Santa Monica är en väldigt hälsomedveten stad. Det går knappt att gå ett kvarter utan att stöta på en yoga- eller pilatesstudio. Folk tränar crossfit, soulcycling och med sin personliga tränare i parkerna. Efteråt dricker de kallpressad juice eller smoothies för 10 dollar glaset (på ett lunchställe frågar de alltid om man vill ha klorofyll i dricksvattnet, för hälsans skull). Ett äpple eller en apelsin skulle antagligen ge samma näring, plus fibrer, minus nittio procent av priset.

Det känns som om jag lever i en värld som vill vara extremt hälsosam, men ingen riktigt vet hur man gör.

Greetings from America,

Peppe

Häromdagen såg jag en dokumentär om hur oerhört stark sockerlobbyn är i USA. Rekommenderar varmt: Sugercoated.

 

Läs också

7 kommentarer

 1. Viveca Chan skriver:

  Ta det lugnt. Nog klarar du dig. Jag har bott 35 år I Oakland och har inte diabetes. Mina 30 åriga barn som växte upp där, och talar svenska, är inte överviktiga. Vi äter inte så olika i Oakland från när vi är i Finland. I Finland blir det mycket mera bröd, kaffebröd och mjölkprodukter. De har socker och fett, och det blir jag bjuden på av släkt och vänner. Grönsaker och frukt äter vi mera av i Oakland. Problemet är ju att den hälsosamma maten i USA är dyrare, och det är billigare at äta fast food. Men stora förändringar har skett under min tid där. I Bay Area trakten är unga nog ganska medvetna om vad de äter. Viveca

  • peppe skriver:

   Haha, jag är lugn och tror nog att vi klarar oss utan att bli sjuka. Du har däremot rätt i att snabbmat är oerhört lättillgängligt och förmånligt här. Men tack för omtanken!

 2. Marit Lagus skriver:

  Man utvecklar inte diabetes av att äta socker. Typ 2 diabetes kan utvecklas av fetma och stillasittande liv nog. Fetma beror på för stort energiintag jämfört med förbrukningen…..

 3. Vilken kommentar! skriver:

  Man utvecklar minsann inte diabetes genom att äta socker! Ta reda på fakta om sjukdomar före du uttalar dig på sådant sätt. Sätt inte stämpel i pannan på de barn och vuxna som lider av denna obotliga, livsfarliga sjukdom, varav det dessutom finns flera olika sorter.

 4. Gäst skriver:

  Diabetes 1 har väl i sin tur inget med socker att göra, dvs att den utvecklas. Den delen av sjukdomen är autoimmun och viss forskning menar att antibiotika kan vara boven. Diabetes 1 är dödlig om den inte sköts minutiöst rätt. Föräldrar vakar nätter igenom för att följa blodsockernivån hos barnet. Därför tog folk illa upp här tror jag. Barn som har diabetes har knappast fått det av för mycket socker, men den uppfattningen finns antagligen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *