Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

Dollarsedlar och skolgång

5 maj , 2016, 05.39 peppe

 

Kära läsare,

Sexåringens skola är en allmän skola öppen för vem som helst som bor inom en viss radie kring själva skolbyggnaden. Skolan är gratis, men minst varje vecka uppmans vi föräldrar att donera pengar. Ibland handlar det om direkta pengaöverföringar, andra gånger är det fester, vinklubbar, utomhusbio, middag för föräldrar, auktioner eller far och son camping på skolgården (en av papporna förklarade att han tänkte ta med sig några öl och en iPad och göra det bästa av situationen).

Alla aktiviteter kostar givetvis pengar. Man kan se det som ett fint sätt att kombinera nytta med nöje, att samla ihop pengar för att kunna betala assistenter och material och samtidigt ha kul tillsammans. Samtidigt faller familjerna utan möjlighet att delta i aktiviteterna bort. Jag tänker på den här texten om hur det finns förstaklassister i Finland som knappt har råd med mat, än mindre nöjesfält, resor och sommarläger. I USA är inkomstklyftorna ännu större.

De som donerar mest pengar får sina namn upphängda på en lista på väggen, namnen och summan. Om vi säger så här: Våra namn har ännu aldrig stått på just den här listan. Visst försöker vi delta i några av aktiviteterna, men att vid sidan om den skyhöga hyran dessutom månatligen donera pengar till skolan blir helt enkelt för mycket för vår ekonomi. Det är inte så vi skäms, men känslan när skolan skickar e-post som börjar: ”Kära Jeanette, visst vill du att ditt barns skolgång ska bli så bra som möjligt? Genom att donera en viss summa pengar hjälper du bla, bla, bla…”

Men inte ens i USA handlar handlar allt om dollar. Den här veckan är temat: Uppskatta din lärare och barnen har fått som uppgift att rita ett kort till sin lärare och hens assistent. På fredagen är det meningen att man ska räcka över en blombukett, egenplockad eller köpt. I slutet av året brukar läraren dessutom få en liten present, precis som i Finland. Här finns det dock vissa restriktioner, presenten får inte vara värd mer än 3000 dollar. Om vi säger så här, vi ligger inte i riskzonen för att överskrida den gränsen.

Greetings from America,

Peppe

 

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *