Peppe bloggar om livet på västkusten

feminism,USA

Kvinnor fortfarande sällsynta på vita duken

21 mar , 2016, 16.57 peppe

 

Kära läsare,

det känns som om jag skriver om detta varje år och kommer att fortsätta med det tills det inte längre finns någon orsak. Varje år undersöker Center For The Study of Women in Television and Film hur kvinnor porträtteras i de 100 största filmerna på den amerikanska marknaden. Varje år kommer de fram till att kvinnorna är extremt underrepresenterade. Det är ingen rolig läsning. Bland alla huvudrollsinnehavare var 22 procent kvinnor år 2015. Män anställer män, kvinnor anställer kvinnor och män. Om en film har en kvinnlig regissör eller manusförfattare stiger andelen kvinnliga protagonister till hälften. Om en film har en manlig regissör eller manusförfattare sjunker den till 13 procent. Av alla roller med repliker var en tredjedel kvinnor.

Mannen är inte bara normen som regissör, producent, filmfotograf och som huvudrollsinnehavare. Geena Davis Institute undersökte till exempel alla familjefilmer mellan 1990 och 2005 och kom fram till att medeltalet för andelen kvinnor i en folkmassa på film var cirka 17 procent. Med andra ord är kvinnor till och med underrepresenterade som statister. Det här får mig att tänka på hur man filmat en grupp människor som talat. Om männen talat 75 procent av tiden och kvinnorna 25 procent av tiden upplever tittarna att de pratat ungefär lika mycket. Pratar män och kvinnor exakt lika mycket upplevs kvinnorna dominera stort.

Att kvinnorna får sämre betalt är någonting flera kvinnliga skådespelare lyft fram på sistone. Bland annat Meryl Streep, Viola Davis och Jennifer Lawrence. Lawrence, Hollywood bäst betalda kvinnliga skådespelare just nu tjänade hisnande 52 miljoner under 12 månader. Det låter fantastiskt bra tills man jämför med den bäst betalda mannen, Robert Downey Jr., som drog in 80 miljoner. Både 52 miljoner och 80 miljoner är givetvis fantasisummor och Lawrence kommer inte att ha problem med att betala elräkningen, men det finns ändå ett problem med att mäns arbete fortfarande värderas så mycket högre än kvinnors – i alla samhällsskikt.

Nu får vi bara hoppas att det inte bara är kvinnor som påpekar och försöker arbeta mot de här orättvisorna, utan att män också ser sin delaktighet i spelet. Det är lätt att vara för lika rättigheter så länge man själv inte behöver pruta på sina privilegier.

Greetings from Hollywood,

Peppe

Läs också

2 kommentarer

  1. Minna skriver:

    Jag kollade också vinnarna i den finska Jussistatyetten. Vackert. En kvinna vann i alla fall i kategorin bästa kvinnliga huvudrollen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *