Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Falska anklagelser är extremt sällsynta

17 mar , 2016, 03.17 peppe

 

Kära läsare,

År 2013-2014 gjorde jag en Master of Specalized Journalism vid USC (University of Southern California). Jag skrev mitt slutarbete om sexismen i studentföreningarna. Om hur vanligt det är med våldtäkt, att de kvinnliga studenterna blir drogade och trakasserade och hur universiteten inte riktigt vill uppmärksamma de här problemen.

Finland och USA är inte samma sak, men i svallvågorna efter att programledaren Axl Smith hade smygfilmat kvinnor han haft sex med och försvarade sig med att det var för att skydda sig själv mot falska anklagelser mot våldtäkt tycker jag vi borde prata mer om hur försvinnande litet problemet är, ja det är så litet att man inte ens kan kalla det ett problem, med kvinnor som falskt anklagar män för våldtäkt. Istället borde vi tala om hur vanligt det är att personer som blivit våldtagna aldrig anmäler våldtäkten, blir ifrågasatta och aldrig trodda då de gör det. Våldtäkt hör till de få brott där offret ofta skuldbeläggs och där det finns ett stigma kring den våldtagna.

Dokumentären The Hunting Ground (finns på bl.a. Netflix) handlar om sexuella trakasserier på studentföreningar. Om hur vanligt  det är med våldtäkt om hur det i vissa fall till och med är satt i system. Många universitet väljer att se mellan fingrarna eller till och med bestraffa de som blivit utsatta för våldtäkt. Universitet som Harvard, Yale, USC, Berkeley och ignorerar systematiskt anklagelserna eftersom de inte vill förknippas med något så obehagligt.

Hur är detta möjligt tänker ni nu? Jo, för att universiteten behöver studentföreningarna mer än vice versa. Föreningarna erbjuder bostäder åt studenterna och knyter studenterna vid universiteten. Det är inte ovanligt att flera generationer ur samma familj går på samma skola och är medlemmar i samma studentföreningar.

En grupp som är överrepresenterad bland dem som blir anklagade för våldtäkt är fotbollsspelare, men eftersom just amerikansk fotboll hämtar in så mycket pengar och berömmelse till universiteten är det obekvämt att döma spelarna. Ja och så handlar det om pengar som kommer in från forna studenter. Universiteten lever delvis på donationer från alumnis, år 2013 kom 60 procent av alla donationer på mer än 100 miljoner från före detta studenter. Universiteten vill inte heller förstöra sina goda rykten genom att erkänna att det sker sexuella trakasserier på studentföreningarna. Hellre några skadade kvinnor än skamfilat rykte. Visst är världen vidrig?

Greetings from LA,

Peppe

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *