Peppe bloggar om livet på västkusten

USA

Amerikaner mindre allmänbildade?

25 feb , 2016, 21.52 peppe

 

Kära läsare,

En gång i veckan bidrar jag med en hälsning från USA till det alldeles utmärkta programmet Vad är det som händerJanne Strang diskuterar omvärlden och hjälper tittarna att orientera sig i veckans nyheter och dårskaper. Den här veckan meddelade president Barack Obama att han nu tänker knyta ihop sina presidentår genom att genomföra det han lovade när han tillträdde för nästan åtta år sedan, nämligen stänga Guantanamo.

Jag åkte ut till Santa Monica college för att prata med ungdomarna där och insåg fort att ingen av de jag talade med hade någon som helst koll på Guantanamo. Eller, om de hade det var det ur ett helt annat perspektiv än vad jag föreställer mig att europeiska studenter skulle ha. De flesta jag pratade med var osäkra på om det var en så god idé att stänga fängelset. ”Tänk om alla terrorister nu kommer till USA!” sa en. En annan spekulerade i om Obama skulle skicka fångarna till Alcatraz och en tredje tyckte det var bra att Guantanamo liksom låg som ett filter mellan världen och USA.

Nu vill jag verkligen inte göra mig rolig på amerikanska studenters bekostnad. Många av dem var kanske så unga vid 9/11 att de inte följde med kritiken mot Guantanamo och andra blir garanterat matade av helt annan sorts nyheter än de vi i Europa följer med. Hur som helst tycker jag att ni ska se klippet, det borde dyka upp på appen och facebook på fredagen.

Och så får ni gärna berätta om era egna upplevelser. Är medelamerikanen mer, mindre eller på annat sätt allmänbildade jämfört med medeleuropén?

Greetings from America,

Peppe

Läs också

4 kommentarer

 1. Solveig Williams skriver:

  Ja och nej.
  När jag i början av 80-talet flyttade till NYC blev jag glatt överraskad att folk var så väl insatta i förhållandena i världen.
  Givet att jag dagligen umgicks med personer på bokförlag och att mina andra bekanta var av äldre åldrar och välutbildade. I deras sällskap kände jag mig ofta underlägsen och sämre allmänbildad.

  Men nu? De som jublar över Donald Trumps galenskaper och applåderar hans mest oöverlagda åsikter har tydligen ingen allmänbildning eller utbildning över huvud taget. De är inte alla ungdomar utan vuxna som borde veta bättre och tänka efter lite mera.

  • peppe skriver:

   Du har rätt, det är extremt svårt att generalisera i det här landet eftersom här verkligen finns allt. Känner samma sak med L.A. Här finns massor av intellektuella, men också folk som ja, röstar på Trump.

 2. Gunilla Björkman-Bobb skriver:

  Beppe, det är dumt att generalisera, det gör att man själv framstår som outbildad. ”Amerikaner” , vem är det? I mina kvarter i Saint Paul, MN har vi en befolkning som mestadels består av afrikaner, asiatier, latinos och en minoritet vita. De somaliska, Hmong och Karen befolkningsgrupperna här i Minneapolis/Saint Paul är störst i USA. Jag skulle aldrig tänka mig att generalisera och uttala mig om hur ”amerikanerna” lever, tänker eller tycker. Livet du beskriver i LA resonerar inte alls med mitt liv i Minnesota. Kulturskillnaderna mellan befolkningsgrupper regionalt och mellan regioner gör detta till ett fascinerande och dynamiskt land, med stora variationer i utbildning, ekonomisk ställning och makt.

  • peppe skriver:

   Hej Gunilla (Bunilla?),
   om du hade läst bloggen skulle du nu märka att vi resonerar på samma sätt. USA är för stort och har för mycket mångfald för att man ska kunna generalisera.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *