Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade,USA

Bastu -en snuttefilt för utlandsfinnar

20 okt , 2015, 22.03 peppe

 

Kära läsare,

Efter att vi flyttade hit har jag inte saknat Finland speciellt mycket. Jag har inte umgåtts speciellt mycket med finländare och jag har resonerat att om man bara ska umgås med landsmän kan man lika bra stanna i fosterlandet. Istället har jag försökt förstå mig på en amerikanska kulturen.

Häromdagen åkte jag in till Hollywood för att göra en intervju med några landsmän. Jaakko Manninen och Hannu Aukia är kända för sina reklam- och musikvideon (Manninen också känd från bandet Beats and styles) och Miska Kajanus har setts i bland annat Dolda liv, 21 sätt att förstöra ett äktenskap och så gör han nu för tiden webbserien Helsinki Blvd på Ilta-Sanomat. Tillsammans har de här killarna gjort en film om att misslyckas i L.A. Långt baserad på egna erfarenheter. Intervjun dyker upp i Hbl inom kort.

Killarna bodde i ett litet trähus inklämt mellan ett drive in-apotek och ett sjuvåningars höghus. På trähusets innegård stod ett mindre hus, ett skjul och givetvis en BASTU! Bastu måste vara mer finländskt än rågbröd, Fazers choklad ochtill och med salmiak (som faktiskt också fanns närvarande). Det slog mig att när min pappa flyttade till Tyskland för tjugo år sedan byggde han också en bastu i sitt hem och detsamma gjorde min sons gudfar i Paris. Själv har jag löst min bastulängtan genom att en gång i halvåret besöka ett koreanskt spa i Koreatown och basta halvt ihjäl mig när jag hälsar på i Finland. Kanske bastu är nåt slags snuttefilt för utlandsfinländare som vägrar acceptera att de har hemlängtan. Har ni liknande erfarenhet? Folk som lämnar Finland, men aldrig kärleken till bastu.

Greetings from Hollywood,

Peppe

 

DSCF2956

Läs också

6 kommentarer

 1. Martina Henriksson skriver:

  Nää, har inte saknat bastun utomlands. Är inte så värst bastuvän här hemma heller.Har erfarenhet av att bo i Skottland, Edinburgh (på 80 talet) och i Wien i Österrike (på 90 talet)
  Det som jag tycker var det mest påtagliga var Maten. Och i Österrike där obekanta människor tilltalas NI och inte DU fastän det handlar om expediten som säljer tågbiljetter eller kassan i mataffären.
  När jag var i Skottland var jag väldigt ung, och helt allmänt var det trevligare än Österrike. Men visst saknade jag min familj, mitt språk och småskaligheten. Kommer från Hangö där alla känner alla och plötsligt var det enbart studiekompisarna och värdfamiljen som var de bekanta ansiktena. Skottska vintervädret var inte heller nån höjdare precis, blåsigt och fuktigt fastän inte kallt och snöigt. Jag saknade också den ”finska mentaliteten”, i synnerhet i Wien (bodde hos en österrikisk familj + en amerikansk familj), finländarna är inte såååå ”keeping up appearance”, small talk, övervänliga, här kommer jag attityd inriktade.
  Måste medge att jag aldrig varit mera fosterlänsk än då när jag bott längre tider utomlands. Jag lyssnade till och med på finlänsk musik som jag aldrig gjort så där allmänt här hemma.
  Summa sumare, att bo utomlands öppnar ögonen i många avseenden.

 2. plain jane skriver:

  Hej PEPPE ! Jag Surffar pa Webben ibland och kom pa HBL
  ”Brev fran Amerika” :O) Jag flyttade fran Finland till America 1960 bor I Newport Beach, Californien.
  Jag trivs mycket bra har, jag klarar mig utan att Bada Finsk Bastu. :o)
  Det har varit 102 F, ca. 40. C, pa sista tiden, det ar Bastu for mig.
  Los Angeles eller Hollywood !!! ar jag inte vidare intreserad av. :o(
  Jag haller mig soder ut.
  San Diego har mycket att bjuda, och Laguna Beach, dar Teemu Selanne har sin Selanne Steak Tavern, 1464 Coast Highway, Laguna Beach, Ca.
  http://www.selannesteaktavern.com
  SORRY ! My Swedish :o(
  Have a Nice Day Peppe ! som man sager har,

  • peppe skriver:

   Så trevligt! Jag var nere i Newport Beach för bara några veckor sedan. Mysigt område! Inte så intresserad av ishockeymat, men det finns en massa trevliga restauranger uppe i LA 😉

   ha det fint!

 3. Heidi Hopkins skriver:

  Saknar faktiskt den finska bastun har i Tucson, AZ. Sommar hettan har i oknen kallar jag ibland for den svenska piss-bastun. Hittade en finsk fastighetsmeklare har och hon hade byggt bastu har och inhamtat bastubredorna fran Finland. Fazer blaa choklad saknar man ocksa, vi kallar den for Fazo’s blue. Har hittat tysk och hollandsk salmiak pa world market/cost plus. Gloggen och pepparkakorna hittar man ocksa dar formanligt fore jul. Ibland har jag hittat fazer mints pa Total Wine. Panda lakun finns alltid till salu hos Trader Joe’s. Enstaka marimekko lakan och handdukar (dock made in Mexico) hittar man pa Crate & Barrel. Man har lart sig att fynda finska produkter de senaste 14 aren… 😉

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *