Peppe bloggar om livet på västkusten

Finland,rasism

Ska vi flytta ”hem”?

25 sep , 2015, 19.03 peppe

 

Kära läsare,

Min kompis Helena som bor i södra Frankrike skrev (på finska) om hur hon alltid tänkt sig att hon ska flytta hem till Finland när barnen blir tillräckligt stora för att börja skolan. Alla vet ju hur otroligt bra den finländska skolan är. Men varje morgon då hon scrollar igenom nyheterna och Facebook möts hon av rapporter om hur finländare i ishockeytröjor demonstrerar mot flyktingar, någon klär ut sig i Ku Klux Klan-hatt och kåpa, en annan kastar fyrverkeripjäser mot en busslast flyktingar och en tredje publicerar en video där han lär sin ettåring att boxas på icke-finländare. Det är ingen speciellt bra hemflyttarpropaganda.

Jag känner samma sak för jag läser samma sak. Precis som Helenas är mitt Facebook-flöde fullt av rapporter om rasism. Men också av historier om hur vanliga empatiska människor ställer upp. De som möter flyktingarna på tågstationen och delar ut smörgåsar och te, de som delar ut leksaker åt barnen och organiserar kläddonationer, de som hjälper och ser att flyktingarna är som vi. Helt vanliga människor, med bara skillnaden att de råkat ut för fruktansvärda krig. De ser att det enda rätta är att hjälpa dessa människor efter bästa förmåga.

Jag vill tro att rasisterna är färre än de medmänskliga, men det är fyra år till nästa val och som det ser ut nu verkar inte den finländska regeringen reagera på främlingsfientligheten. Statsministern Sipilä går ut med att han fördömer våld. Det är väl en jäkla självklarhet att han fördömer våld! Att alla fördömer våld. Samtidigt anklagar utrikesministern Soini Sverige för att bryta mot Dublinförordningen. Detta leder, enligt Soini, till kriminell verksamhet, bland annat människosmuggling och terroristkedjor som finansierar verksamheten och att relationerna mellan Finland och Sverige kommer att försämras på grund av detta. Sannfinländarna, och andra med dem, normaliserar dagligen rasismen. Det som var otänkbart för ett år eller bara en månad sedan är vardagsmat i dag. Vi vänjer oss vi övergrepp och främlingsfientlig retorik och det krävs allt grövre övertramp för att vi ska bli chockade.

Helena funderar på om hon vill att hennes barn ska växa upp i ett samhälle styrt av en sån här regering. För trots all den generositet och godhet som finländare har visat gentemot flyktingarna är det fortfarande Sipilä, Soini och Stubb som styr. Jag känner på samma sätt. Just nu känns det väldigt avlägset att flytta tillbaka till Finland. Flyttar vi tillbaka till Norden blir det antagligen Stockholm. Jag driver allt längre bort ifrån den finländska kulturen.

Greetings from America,

Peppe

Läs också

7 kommentarer

 1. Miss P skriver:

  Nar man gar in pa dagens NY Times sa ar bland det forsta man ser en skamlig bild av Finland med en manniska utkladd i KKK klader.

 2. Elisabet Service skriver:

  Vad politikerna säger rapporteras inte här i Kanada. I stället får vi se och höra i TV om finländarnas brutala utbrott mot människor, som råkat ut för olycka. Finland kan på en dag säga farväl till sitt rykte som ett civiliserat, tolerant samhälle.

 3. Malin skriver:

  Hmmm. Det är så lätt att sitta någon annanstans, större, coolare, liberalare, multikulturellare o bättre och förfasa sej (fast hallå, som vi vet finns där också en mörkare baksida som man som priviligierad inte nödvändigtvis inte ens behöver deala med). Om det nu sen är välanvänd energi. Valde själv för ett par år sedan att flytta ’hem’ efter 13 år i USA o Schweiz.

  Var vill man leva sitt helt vanliga liv, vara en del av motkraften, påverka genom sina val i vardagen? Var känns det mest meningsfullt att försöka påverka politiskt? Uppfostra nästa generation?

  Den finlandssvenska skolan är definitivt inte världsbäst, men i sin vanliga finlandssvenska kvartersskola ritar o skriver mina barn kort till nyanlända flyktingar som det står ’welcome to Finland’ på. Det är vår vardag. Liksom att diskutera situationen här med alla våra vänner och bekanta som också går omkring o funderar (stressade barnföräldrar utan utrymme att välkomna flyktingar att bo i sina hem). Irl.

 4. masse skriver:

  Har själv gått o tänkt i samma banor, men man kan inte basera verkligheten enbart på tidningar dom professor hans rosling säger. Det finns många solskenshistorier också!

 5. johan skriver:

  Gud så lamt skrivet. Tycker hon verkligen kan flytta till Stockholm om hon tror det är så mycket bättre där. Jag är själv från Stockholm, född och uppvuxen där. Dock så är min ena förälder från Finland. Har bott 10år här i hfors regionen och skulle aldrig flytta tillbaka till Stockholm.

  Hfors är en mycket renare, lugnare o skönare stad än sthlm, kan jag säga. Jag brukar säga att det enda positiva med Sverige är att man klarar sig på sitt modersmål där. Men i övrigt ? Nej, Samhällsklyftorna i Sverige blir bara större samtidigt som fattigdomen och kriminaliteten ökar. Ökad press på elever o lärare när flyktingbarn som inte kan svenska ska integreras o börja skola. Flytta hemifrån ? Inte en självklarhet när det inte finns boende. Jag läste någonstans att det fattas 500.000bostäder i sthlms området de närmaste 5åren. Jobb då, Ja det finns väl men konkurenssen är stenhård. Om du inte vill jobba på ett bemanningsföretag.

  Så hoppas din kompis flyttar till Sverige så hon får se det så vackra sthlm. Verkligheten är något helt annat än vad hon inbillar sig kan jag säga.

  • peppe skriver:

   smaken är delad. själv föredrar jag stockholm. Men jag kan också föreställa mig att Helena med fransk man trivs bättre i en internationell miljö (här leder stockholm helsingfors). det är svårt att som utlänning få jobb och leva i finland.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *