Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Rasism och anti-rasism i Stockholm

4 aug , 2015, 13.07 peppe

 

Kära läsare,

Den senaste veckan har jag tillbringat i Stockholm som stundvis känns som ett Helsingfors 2.0. Staden är lite större, lite gladare, restaurangutbudet lite större, tunnelbanan lite mer avancerad och folk klär sig lite snyggare. Det som sticker ut i den annars så polerade bilden är mängden eu-immigranter som sitter längs med gatorna och tigger.

Det man pratat om under de senaste dagarna här i Stockholm anknyter till tiggarna. Sverigedemokraterna har nämligen köpt reklamplats i tunnelbanan där de på engelska (och stavar ordet ”government” fel) ber om ursäkt för ”röran” med tiggarna och ”den organiserade brottsligheten” och förklarar att internationella ligor tjänar på tiggeriet. Reklam riktar sig till turister och menar att Sverigedemokraterna kommer att ”städa upp gatorna” efter nästa riksdagsval. Först reagerade Twitter, sedan nyhetstidningarna och sedan bestämde man på Facebook att organisera en demonstration. Alla sverigedemokrater är inte rasister, men det som är rasistiskt är att peka ut en specifik folkgrupp som ett samhälleligt problem. Att SL säljer reklamutrymme till rasistiska budskap är därför ett stort problem i ett land som strävar efter att vara jämlikt.

Precis som när anti-rasisterna ordnade en demonstration på Medborgartorget i Helsingfors samlas idag klockan 18 anti-rasister på Norrmalmstorg för att demonstrera mot SL:s beslut att lägga upp reklamen i tunnelbanan. Jag spår att den kommer att försvinna innan veckan är slut och gläder mig inför det anti-rasistiska engagemanget.

Hälsningar från Stockholm,

Peppe

Hittade den här bilden på FB. Upphovsperson okänd.

Skärmavbild 2015-08-04 kl. 14.34.17

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *