Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Frågor och svar kring feminism

27 jul , 2015, 11.16 peppe

 

Kära läsaren,

en för- och nackdel med att blogga är att man får en inblick i hur folk utanför ens egen bubbla tänker. Ibland gör det en glad, andra gånger ledsen. Så här skriver signaturen Miglia:

”Lika möjligheter för kvinnor och män tycks innebära enligt feministiska logik kvoter och särbehandling för kvinnor. Feminismen också innebär tanken om könsmaktsordning och osynliga strukturer som alltid gynnar män, någonting som vi vet från vardagslivet är inte alltid sant. Feminismen är inte för jämställdhet utan är ett slags kvinnlig fackrörelse, vars enda målsättning är att gynna (medelklass)kvinnor.

Ett intressant fråga är, varför är feminismen så viktigt för HBLs redaktion och var finns mångfald med andra röster och åsikter. När alla talar i unison, så blir det så småningom litet tråkigt.”

Många påståenden och frågor som jag gärna reder ut.

1. ”Lika möjligheter för kvinnor och män tycks innebära enligt feministiska logik kvoter och särbehandling för kvinnor”

Eftersom män i vår patriarkala kultur systematiskt kvoterar in varandra krävs det arrangemang som hjälper kvinnorna till samma slags politiska och ekonomiska makt som männen. Här är kvotering ett verktyg. I en jämställd värld skulle detta givetvis aldrig behövas.

2. ”Feminismen också innebär tanken om könsmaktsordning och osynliga strukturer som alltid gynnar män, någonting som vi vet från vardagslivet är inte alltid sant.”

Du har rätt. Patriarkatet gynnar på många sätt män, men inte alltid. Feminismen motarbetar snäva könsrollerna och stereotyper och jobbar för att alla ska ha samma möjligheter och rättigheter. I begreppet ”alla” faller också män in. Det feministiska arbetets mål jämställdhet gynnar med andra ord också män.

3. ”Feminismen är inte för jämställdhet utan är ett slags kvinnlig fackrörelse, vars enda målsättning är att gynna (medelklass)kvinnor.”

Se svaret ovan. Feminismen jobbar för jämställdhet mellan kvinnor och män, men också för andra underpriviligerade grupper, bland annat sexuella minoriteter, folk med funktionsnedsättning och för antirasism.

4. ”Ett intressant fråga är, varför är feminismen så viktigt för HBLs redaktion och var finns mångfald med andra röster och åsikter. När alla talar i unison, så blir det så småningom litet tråkigt.”

Hufvudstadsbladet skriver om politik, ekonomi, kultur, miljö, idrott och mycket mycket mer. En av journalistikens uppgifter är att göra röster som inte annars hörs hörda. Att jämställa förtryckande åsikter och rörelser med arbetet för en mer jämställd och jämlik värld är inte god journalistik. Exempel: För varje anti-rasistisk text som Hbl publicerar ska tidningen givetvis inte publicera en rasistisk motsvarighet.

Hälsningar från Stockholm,

Peppe

Läs också

2 kommentarer

  1. Lotta K skriver:

    Heja dig, Peppe!

    Kort kommentar ang den sista frågan: Alla kan såklart ha en uppfattning, eller åsikt, om allting. Men inte alla åsikter är lika intressanta. Jag kan tex tycka att fotboll är ointressant, eller dumt. Men det är ju inte någon särskilt intressant eller användbar åsikt för samhället i stort. När det kommer till maktstrukturer har ens egen erfarenhet jättestor betydelse. Om man är man eller kvinna, ung eller gammal, betyder mycket för hur man ser på feminism och hur mycket man förstår av hur patriarkatet fungerar. Så, om jag tycker fotboll är dumt för att jag helt enkelt inte alls förstår spelet, då handlar det ju om okunskap. Inte om att jag har en åsikt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *