Peppe bloggar om livet på västkusten

Kroppen,Okategoriserade,USA

Sockerflingorna som blev otrendiga

9 apr , 2015, 01.16 peppe

 

Kära läsare,

Vi firade påsken på ett mysigt Airbnb i Palm Springs och värdarna hade varit gulliga nog att bjuda oss på frukost, bland annat stod det två gigantiska förpackningar med frukostflingor framme på köksön när vi anlände. Det slog mig att jag senast åt flingor till frukost under en kort period som barn. Då var det Rice Krispies med mjölk. Resten av min barndom åt jag gröt, mackor, ägg och/eller yogurt. Här i USA håller flingkonsumtionen, till Kellogg’s stora förskräckelse, på att minska. I nästan hundra år har sockrade flingor varit ungefär samma sak som frukost för många amerikaner. Före Kellogg’s inträde på marknaden åt man gårdagens rester till morgonmål. Sen steg Tony the Tiger in på matbordet och resterna fick stå kvar i kylrummet.

I dag ser folks frukostvanor annorlunda ut. Många äter frukost ute eller hoppar helt över just det målet mat. I dag är (medelklass)amerikanerna mer medvetna om sin hälsa och om att socker inte är det allra hälsosammaste alternativet att börja dagen med. Här i Kalifornien har glutenfria-alternativ under de senaste åren spridit sig som en löpeld genom matvärlden. Hälsomänniskorna vill ha ekologiska, färska produkter, inte torrfoder. Ironiskt nog var det just hälsoargument som den religiösa vegetarianfamiljen Kellogg ursprungligen använde för att sälja flingor. Istället för att äta rester eller bacon och äggs skulle rika hälsofantaster välja cornflakes. All Bran Flakes såldes ursprungligen som ett ”laxativt alternativ” och Special K med bär fick upp försäljningen under en kort period. Men tiderna ändras och inte ens storsäljaren Special K säljer lika bra som förr. Det som marknadsfördes som det hälsosamma alternativet förr är i dag det motsatta. Det som verkar vara konstant är att vi konsumenter gärna betalar för det som sägs vara bra för vår hälsa.

I Airbnb-huset fick barnen barnen äta sockerflingor till frukost. Needless to say, älskade de det, det är ju mer eller mindre dessert.

Greetings from America,

Peppe

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *