Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Egoistisk matkonsumtion

4 apr , 2015, 19.34 peppe

 

Kära läsare,

Här i Kalifornien gillar vi medelklassmänniskor så kallad hälsomat. Vi dricker kallpressade fruktjuicer med grönkål och ingefära och betalar utan att knorra åtta dollar för ett litet glas. Vi är noga med att produkterna är ekologiska, icke-genmanipulerade och granskar etiketter efter fair trade-emblem. Att vara hälsosam och medveten är en identitetsbyggande performance. Det tyder på självdisciplin och karaktär – att vi är lyckade människor både utanpå och in. Det som vi inte verkar vara så noga med är vem det är som odlar, skördar och transporterar maten i här i Amerika. Lika lite som den modemedvetna tonåringen bryr sig om vem som sytt hens lågpriströja bryr vi oss om vem som producerar de ekologiska morötterna vi äter.

Vi är noggranna med att välja ekologiska ägg från frigående höns och att ta köttet från kom som inte matats med antibiotika och givetvis äter vi bara de ekologiska äpplena. Ekologisk/organisk mat är termer vi använder allt oftare (trots att bara fyra procent av den totala matförsäljningen är ekologisk). Det vi väljer att ignorera är vem som står längs nere i kedjan. Enligt en artikel i Vox är matindustrin i USA enorm och enligt en undersökning gjord av tankesmedjan Demos är det den mest ojämlika sektorn i landet. Det finns ingen stämpel som garanterat rättvisa arbetsförhållanden.

Enligt det amerikanska arbetsministeriet finns nio av de tio lägst avlönade yrkena i USA inom matindustrin. De som finns högst uppe i den här kategorin är serviceyrken, personer som serverar mat och dryck på restauranger (och förtjänar cirka $20 000/året). De allra sämst avlönade är personer som jobbar på snabbmatsrestauranger och inom jordbruket. Många av dessa lever på existensminimum och har i praktiken väldigt svårt att försörja familjen.

Vi är fokuserade på att leva hälsosamt och noggranna med att matvarorna vi konsumerar är rena, men bryr oss inte nämnvärt om människorna som jobbar för att vi ska få dessa. Detta är väl ganska tidssymptomatiskt? Individens välmående kommer först. Så länge individen är vi och de som är lika oss.

Greetings from America,

Peppe

IMG_0552

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *