Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Global warming och climate change

19 mar , 2015, 19.05 peppe

 

Kära läsare,

Det råder extrem torka här i Kalifornien. För fjärde året i rad har staten utlyst en varning för läget och bett sina invånare spara på vattnet. Det finns till exempel restriktioner om hur länge man får vattna sin gräsmatta. Problemen är givetvis allvarligare än torrt gräs. Böndernas skördar drabbas av torkan, skogsbränder blir vanligare och elräkningarna högre. Kalifornien har ett år kvar av vattenreserver, sen är det slut.

Tidigare i år gjorde universitetet Yale en undersökning som visade att folk generellt är mer rädda för uttrycket ”global warming” än för ”climate change”. Det är vanligare att en demokrat tror att människan har ett finger med i spelet, medan republikanerna i högre grad tror att klimatet förändras av sig själv, lite likt årstiderna. I tiderna var det pr-geniet (”geniet”) och retorikexperten Frank Luntz som under Bush-regimen föreslog att Vita huset skulle byta ut global warming mot climate change. På så sätt var det lättare att få igenom mindre miljövänliga ärenden, sa Luntz.

I vintras drabbades de nordligare delarna av USA av kyla och snöoväder. Många republikaner (bland annat senatorn James Inhof som också skrivit en bok om hur människan inte har något med klimatförändringen att göra) valde att peka på snön som ett bevis på att vår planet inte alls värms upp. Titta, det snöar, alltså värms planeten inte alls upp. Inhof valde lägligt att blunda för värmeböljorna på andra platser i världen.

Under Obamas ledarskap försvann både climate change och global warming för en tid och istället pratade administrationen om ”clean energy” och ”energy independence”. Vem gillar inte rent och självständigt? Och genom att använda dylika ord behöver man inte fundera så mycket på sin egen  konsumtion, så länge det är rent och självständigt är det bara att köra på! Eller?

Vare sig man är demokrat eller republikan är torkan är i Kalifornien ett faktum och ett stort problem. Håll tummarna för regn.

Greetings from America,

Peppe

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *