Peppe bloggar om livet på västkusten

Okategoriserade

Den snabba maten i USA

2 mar , 2015, 21.44 peppe

 

Kära läsare,

Minns ni bilderna på kostcirkeln och kostpyramiden som fanns upphängda i skolmatsalar runt om i landet? Längst ner fanns en bred bas av bröd, sedan kom grönsaker och frukt och högst uppe kött och ägg. I USA har kostråden sett liknande ut, produkter med låg fetthalt och mycket kolhydrater har fått mest plats. I många år gick amerikaner omkring och trodde att ägg och fett var dåligt för hälsan. Förra hösten reviderades rekommendationerna och hälsomyndigheterna gick ut med att det inte fanns något samband mellan kolesterol i maten och det kolesterol som finns i blodet. I USA hade folk således, av hälsoskäl, alldeles i onödan undvikit ägg, skaldjur och lever.

Det är svårt att ändra på sin diet och det är ingen hemlighet att många här i det förlovade landet äter ohälsosamt. Var fjärde amerikan äter snabbmat minst en gång om dagen. Mest är det låginkomsttagare som regelbundet äter på Burger King, Wendy’s, Jack in the Box och In-N- Out Burger, Chipotle och gänget. Att handla färskt på Whole Foods är nämligen svindyrt. Det blir kolhydrater versus grönsaker, om man ska dra det till sin spets. Många tycker att detta är bra. Trots, eller tack vare, sina billiga priser gör snabbmatsindustrin mycket pengar, år 2014 genererade industrin 191 miljarder dollar och år 2018 beräknar mat att siffran är uppe i 210 miljarder. Låga minilöner och långa dagar gör att låginkomsttagarna äter sämst och därmed också mår sämst, medan medelklassen och uppåt äter och mår bättre.

År 2012 fanns det 264 000 snabbmatsrestauranger i USA, löst räknat kunde varje finlandssvensk få sin egen. Om nån nu vill det, snabbmaten här är nämligen sällan speciellt god (förutom kanske Chipotle som bjuder på riktigt bra burritos) och sannerligen inte hälsosam. Ni har kanske kollat på Food Inc. på Netflix eller läst Jonathan Safran Foes Eating Animals. Chicken Nuggets har väldigt lite att göra med kycklingkött att göra. Klassamhället handlar inte bara om pengar utan i förlängningen också om hälsa.

Det ska bli spännande att se hur de nya kostråden tas emot. Big Food-lobbyn gillar garanterat inte att folk börjar ifrågasätta snabbmatens beståndsdelar.

IMG_0122

Greetings from America,

Peppe

PS Läs mer till exempel här på New York Times.

Läs också

En kommentar

  1. Anonym skriver:

    Joaquin Goings

    Peppe bloggar om livet på västkusten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *